vrijdag 6 maart 2020

Bestuursdienst Nickerie sluit dumpplaats te Zeedijk van kaf - Als noodoplossing wordt put gegraven waarin kaf gedumpt zal worden'

Bewoners Corantijnpolder klagen over overwaaiende as door verbranden kaf


De bestuursdienst in Nickerie heeft onlangs de dumpplaats te Zeedijk van kaf, ofwel lege ‘hulzen’ van padie, gesloten. Bewoners van de Corantijnpolder hebben last van overwaaiende as door het verbranden van kaf in de open lucht en hebben dit verteld aan leden van de districtsraad.  Dit bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 6 maart 2020.

Districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe, die uit hoofde van haar functie voorzitster is van de raad, heeft dit besproken met haar ondervoorzitter Azeez Kohadabaks. Ze heeft het probleem ook besproken met de padieverwerkers en het verbod tot kafverbranden onder hun aandacht gebracht. Ze heeft zich ter plaatse georiënteerd en concludeert dat er een structurele oplossing moet komen.

Kurban-Baboe: 'We hebben opmetingen gedaan en in samenwerking met de ministeries van Openbare Werken, Transport en Communicatie en Landbouw, Veeteelt en Visserij en de brandweer zullen wij op korte termijn zorgen voor een duurzame oplossing.'

Als noodoplossing zal een put worden gegraven waarin het kaf gedumpt zal worden. De bestuursdienst heeft intussen een deel van de stalweide blok III in de Nanniepolder aangewezen waar molenaars hun kaf kunnen dumpen. Daar zal niet verbrand worden, maar ook opstuivend kaf door de wind zal geen overlast bezorgen omdat het geen woongebied is. De commissaris zegt dat meerdere locaties worden gezocht waar kaf gedumpt kan worden."

Ze zegt dat ook zal worden opgetreden tegen mensen die langs de weg kaf dumpen en vraagt medewerking aan de gemeenschap om op te letten wie dat doen en dat door te geven. Ook transport van kaf baart de bestuursdienst zorgen. Bewoners langs wegen waar kaf getransporteerd wordt ondervinden ook last, 'omdat men geen maatregelen treft om het kaf te af te dekken tijdens de transport waardoor het door de wind verspreid wordt. Hierdoor ontstaan niet alleen voor bewoners problemen, maar ook de veiligheid van bestuurders van voertuigen komt in gevaar'.

Het overlastprobleem door verbranden van kaf is niet iets van vandaag! Lees 'Worstelen met kafverbrandingsprobleem duurt te lang terwijl oplossingen voorhanden liggen' van 16 januari 2013!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten