vrijdag 6 maart 2020

Guyanese president David Granger en de APNU/AFC claimen de verkiezingsoverwinning

De PPP/C bestrijdt de geclaimde overwinning

- Hooggerechtshof: Guyana Elections Commission mag de resultaten van de verkiezingen niet bekend maken
- 'Caricom roept alle partijen en Guyanezen op om kalm te blijven terwijl deze problemen worden opgelost'


Na een paar chaotische dagen in Guyana heeft de partijcombinatie van de Guyanese president David Granger gisteravond de verkiezingsoverwinning geclaimd. 

De APNU/AFC (Partnership for National Unity/Alliance For Change) deed dat op basis van een document van de Guyana Elections Commission (GECOM). Daarin zou te zien zijn dat de APNU/AFC in de laatste regio (Region 4) die nog geteld moest worden, uiteindelijk meer stemmen had dan haar directe rivaal, de PPP/C (People's Progressive Party/Civic) van Bharrat Jagdeo en presidentskandidaat Irfaan Ali. Het verschil in het totaal aantal stemmen zou iets minder dan 8.000 in het voordeel van APNU/AFC zijn.



De PPP/C op haar beurt bestrijdt de geclaimde overwinning en plaatst vraagtekens bij de telling van Region 4.


Ook afgevaardigden van de VS, het VK, Canada en de Europese Unie hebben zojuist aangegeven dat de volledige telling van de verkiezingsresultaten van Regio 4 niet was voltooid. Zij twijfelen aan de geloofwaardigheid van de resultaten die door GECOM zijn vrijgegeven.


Afgelopen dinsdag ging Guyana naar de stembus. Het tellen daarna liet lang op zich wachten en was heel chaotisch. Dat blijkt nu ook weer. Temidden van de toenemende chaos bij de verificatie van de verkiezingsresultaten voor regio 4, liet het hoofd van het Commonwealth-waarnemersteam Owen Arthur ook weten, dat de definitieve resultaten voor de algemene verkiezingen niet officieel zijn. Hij drong er bij alle belanghebbenden op aan om volledige naleving van de Guyanese wet.

Ondertussen vieren APNU/AFC aanhangers feest:


Het Hooggerechtshof van Guyana heeft een bevel uitgevaardigd om de Guyana Elections Commission (Gecom) ervan te weerhouden de resultaten van de verkiezingen bekend te maken, tenzij deze overeenkomen met het wettelijk voorgeschreven verkiezingsproces. Dit heeft oppositionele People's Progressive Party/Civic (PPP/C) van voormalige president Bharrat Jagdeo vandaag, vrijdag 6 maart 2020, voor elkaar gekregen.

Het uitgevaardigde bevel in overeenstemming met artikel 84 van de Vertegenwoordiging van de People Act, beperkt GECOM haar personeelsleden en/of agenten, en elk van hen om op welke manier dan ook het totale aantal geldige stemmen van kiezers te verklaren voor elke kandidaat die op de lijst zijn opgenomen in de nationale en regionale verkiezingen 2020 in Guyana.

Het is de GECOM verboden een verklaring af te leggen. Er zal worden getoetst of de Returning Officer van kiesdistrict 4, Clairmont Mingo en de hoofverkiezingsfunctionaris Keith Lowenfield in letter en geest hebben voldaan aan artikel 84 van de Representation of the People Act, Cap 1:03.

De Caricom roept de GECOM op om ervoor te zorgen, dat alle juridische en procedurele processen waarheidsgetrouw worden nageleefd met betrekking tot het aantal stemmen en de verklaring van resultaten om ervoor te zorgen dat de uitkomst van de peilingen de wil van de bevolking van Guyana tot uitdrukking brengt. 'We roepen alle partijen en Guyanezen op om kalm te blijven terwijl deze problemen worden opgelost.'

(Suriname Mirror/Waterkant.net/Facebook/Starnieuws/Twitter/ YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten