vrijdag 6 maart 2020

Greenpeace: Brazilië knijpt oogje dicht voor iIllegale houtkap

(Bron foto: baynews9)
Brazilië beëindigt controles op houtexport en werkt illegale ontbossing in de Amazone in de hand


Experts hebben gewaarschuwd, dat de beslissing van Brazilië om controles op de houtexport te stoppen illegale ontbossing in de Amazone drastisch zal verergeren. De afgelopen twaalf maanden is het Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis (Ibama) er niet in geslaagd om de helft van al het hout dat uit de Amazone-staat Pará wordt geëxporteerd, goed te autoriseren. 

Toen douanebeambten in Europa en de VS in februari alarm sloegen, reageerde Ibama door de noodzaak van goedkeuring helemaal af te schaffen. 'Wat er nu is gebeurd, is verder bewijs van het anti-milieubeleid van de regering van Bolsonaro', vertelde Rômulo Batista, Senior Forest Campaigner voor Greenpeace Brazilië, aan het Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP.

De houtindustrie van het land is al 'volledig besmet' met illegale activiteiten, en 'het veranderen van de wet om te proberen het exporteren van hout nog eenvoudiger te maken, zal de druk op het bos zeker vergroten', zei hij.

Bronnen vertelden persbureau Reuters, dat het hoofd van Ibama, Eduardo Bim, de beslissing nam ondanks bezwaren van minstens vijf deskundige analisten, die waarschuwden dat de beslissing het vermogen van Brazilië om illegale houtkap te bestrijden ernstig zal belemmeren.

Pará is zelfs een mekka voor illegale houthakkers. Tussen augustus 2018 en juli 2019 registreerde de staat volgens Reuters bijna 40% van alle illegale ontbossing in de Braziliaanse Amazone, een verlies van bomen in een gebied ongeveer de grootte van de staat Rhode Island in de VS.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft sinds zijn verkiezing in 2018 internationale kritiek geuit op zijn minachting voor bescherming tegen ontbossing in het Amazonegebied. Zijn regering heeft maatregelen teruggenomen die zijn ontworpen om illegale houtkap te bestrijden, met inbegrip van boetes, waarschuwingen en inbeslagname van apparatuur, op grond van belemmerende economische groei. Gezien de enorme hoeveelheid koolstofdioxide die wordt opgenomen door de Amazone, hebben klimaatwetenschappers van over de hele wereld gewaarschuwd voor het gevaar van versnelde opwarming van de aarde door de voortdurende vernietiging ervan.

Een studie die donderdag 5 maart 2020 in het wetenschappelijk tijdschrift Nature werd gepubliceerd, toont aan, dat het grootste regenwoud ter wereld binnen het volgende decennium zou kunnen stoppen met het absorberen van aanzienlijke hoeveelheden gas als er geen onmiddellijke maatregelen worden genomen om illegale houtkapactiviteiten in de regio te beteugelen.

(Suriname Mirror/Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten