vrijdag 6 maart 2020

Curaçao nu waarnemend lid bij de World Trade Organization, WTO

Stap dichterbij uiteindelijke wens om onafhankelijk lid te worden 


Curaçao heeft deze week als waarnemend lid haar entree gedaan bij de World Trade Organization (WTO). Op 3 maart is de Algemene Raad van WTO hiermee akkoord gegaan. WTO is de wereldorganisatie die internationale regels met betrekking tot handel en commercie monitort en coördineert. Lidmaatschap brengt voor Curaçao unieke kansen met zich mee om de export te ontwikkelen en de deelname op de internationale markt uit te breiden. Dit schrijft vandaag, vrijdag 6 maart 2020, het Antilliaans Dagblad.



In oktober 2019 heeft minister Giselle Mc William (MAN) van Economische Ontwikkeling namens de regering van Curaçao bij WTO een officieel verzoek ingediend waarin zij de wens van Curaçao kenbaar maakte om onafhankelijk lid te worden van WTO.

In december 2019 reisde de minister na Genève waar zij voor het eerst in de geschiedenis van het land als lokale bewindsvoerder een dissertatie mocht geven aan 164 landen van de Raad van WTO. Nadat is voldaan aan de eisen van de organisatie en ook transparante informatie is verstrekt over de lokale handel en commercie, is het verzoek van Curaçao om waarnemend lid te worden van de WTO goed bevonden.

Nu begint het proces voor het onafhankelijk lidmaatschap. 'We zijn er nog niet, maar we zijn heel ver gekomen', zo sprak minister Mc William gisteren tijdens een persconferentie van de Ministerraad.

Eén van de voornaamste doelen van het ministerie van Economische Ontwikkeling is om middels een lidmaatschap bij het WTO de export te ontwikkelen en promoten. Een ander voordeel van het lidmaatschap is dat het toegang voor Curaçao creëert om commerciële akkoorden aan te gaan met andere landen, met name binnen de regio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten