vrijdag 6 maart 2020

Colombia's verkiezingsfraude 2018: Hooggerechtshof opent onderzoek tegen Uribe

Uribe en Duque werkten met een maffiabaas samen om verkiezingen van 2018 te manipuleren

Rechter Cesar Reyes ondervraagt oud-president Alvaro Uribe (Foto: Hooggerechtshof)

Het Hooggerechtshof van Colombia zei donderdag 5 maart 2020, dat het een onderzoek naar verkiezingsfraude tegen voormalig president Alvaro Uribe had geopend, te midden van een groeiend schandaal dat sinds 1990 niet meer werd gezien. 

Het onderzoek zal bewijsmateriaal onderzoeken, dat Uribe en Duque samenwerkten met een maffiabaas om de presidentsverkiezingen in 2018 in de provincies Noord-Cesar en La Guajira te manipuleren. Het schandaal dat op de onthullingen volgde, is ongekend sinds het zogenaamde 'Proces 8.000' dat volgde op de bijdragen van het Cali Kartel aan de presidentiële campagne van de voormalige president Ernesto Samper in 1994.

In navolging van het eerste rapport van onderzoeksjournalist Gonzalo Guillen onthulde een tweede onderzoeksjournalist, Julian Martinez, donderdag bewijsmateriaal waaruit blijkt, dat de persoonlijke assistent van Uribe stemmenaankoop coördineerde met Jose Guillermo Hernandez, die geld witgewassen heeft voor de gevangen gezette Marquitos Figueroa.

Het onderzoek door het Hooggerechtshof volgt op de aanklachten die Guillen woensdag heeft ingediend. De vermeende betrokkenheid van president Ivan Duque veroorzaakt een institutionele crisis in het kantoor van de procureur-generaal, die Duque zou moeten onderzoeken, maar geleid door Francisco Barbosa, een oude persoonlijke vriend van de president.

De onthullingen bevestigen gedeeltelijk de beweringen van de voortvluchtige politicus Aida Merlano, die ook Duque en Uribe ervan beschuldigde persoonlijk betrokken te zijn bij het kopen van stemmen. Afgezien van het Hooggerechtshof, het Openbaar Ministerie, hebben het beschuldigingscomité van het Congres en de Nationale Kiesraad (CNE, Consejo Nacional Electoral) onderzoeken geopend naar de toenemende claims van fraude. Van al deze onderzoeken heeft alleen het Hooggerechtshof een geschiedenis van het serieus nemen van dit soort onderzoeken.

De beschuldigingscommissie van het Congres is slechts één keer tot een oordeel gekomen in haar 29-jarige geschiedenis en was het orgaan dat het onderzoek tegen Samper controversieel sloot over de campagnebijdragen van het Cali-Kartel.

Het onderzoek van de Nationale Kiesraad is gecompromitteerd, omdat een van de drie onderzoekers magistraat Jaime Luis Lacouture is, de voormalige campagneleider van Duque in La Guajira, waar Hernandez zei stemmen te kopen.

De vriendschap van de procureur-generaal met Duque maakt elk onafhankelijk onderzoek onmogelijk, waardoor het Hooggerechtshof een speciale Officier van Justitie zou kunnen aanwijzen. De president, wiens populariteit al een dieptepunt had bereikt, heeft elk contact met de pers vermeden en heeft geen uitspraken gedaan over het grootste schandaal sinds zijn aantreden.

(Suriname Mirror/Colombia Reports) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten