woensdag 4 maart 2020

Ontbossing gebieden geïsoleerde inheemse stammen in Braziliaanse Amazonegebied meer dan verdubbeld

(Bron foto: Twitter)
Ongeveer 21.000 hectare land werd gekapt, een stijging van 113%


Ontbossing van gebieden bezet door geïsoleerde inheemse stammen in het Braziliaanse Amazonegebied is tussen juli 2019 en juli 2018 meer dan verdubbeld tot het hoogste percentage in meer dan tien jaar, volgens een nieuw rapport dat dinsdag 3 maart 2020 werd vrijgegeven. 

Ongeveer 21.000 hectare land werd gekapt, een stijging van 113% ten opzichte van het voorgaande jaar, zei de Braziliaanse non-gouvernementele organisatie Instituto Socioambiental, met behulp van overheidsgegevens die zijn verzameld uit satellietbeelden om het cijfer te berekenen.


Geïsoleerde stammen leven zonder contact met de rest van de wereld en de Braziliaanse regering heeft een beleid sinds 1980 om geen contact op te leggen aan dergelijke stammen.

De bevindingen van het rapport markeren de hoogste graad van ontbossing van inheemse gebieden sinds 2008, de vroegste dat de gegevens zijn opgesplitst voor dergelijke gebieden die historisch zijn beschermd tegen de ergste van ontbossing. 'Het beeld voor de geïsoleerde inheemse stammen van Brazilië is verwoestend', aldus het rapport.

De extreem-rechtse president Jair Bolsonaro heeft kritiek geuit op het contactloze beleid van de regering en heeft herhaaldelijk gedreigd de koers om te keren, zeggend dat het de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen in deze reservaten verhindert. Fysieke aanvallen op inheemse bevolking, toegeschreven aan illegale goudzoekers en illegale houthakkers, zijn gestegen onder Bolsonaro, die aantrad op 1 januari 2019.

'Als we naar de afgelopen 12 jaar kijken, is de ontbossing in inheemse gebieden sinds 2017 echt verbeterd', aldus het rapport. 'Ontbossing in inheemse gebieden in de Amazone heeft al een miljoen hectare gekost', zei het.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten