woensdag 4 maart 2020

Hoogste Gerechtshof van Colombia weigert uitspraak te doen over abortus

(Bron foto: Twitter)
Wettelijke status quo voor abortusrechten in Colombia ongewijzigd


De Corte Constitucional, het hoogste gerechtelijke orgaan van Colombia, heeft maandag 2 mart 2020 een spraakmakende abortuszaak afgewezen en weigerde uitspraak te doen over de kwestie. 

Het besluit behoudt effectief de wettelijke status quo voor abortusrechten in Colombia, met toegang tot abortus alleen in gevallen van bedreiging van het leven van de moeder, verkrachting of fatale medische problemen voor de foetus.


De zaak, die werd aangespannen door een hardliner tegen abortus, bood de rechtbank de mogelijkheid om abortus verder te beperken, zoals de eiser vroeg, of om deze verder uit te breiden om algemeen toegestaan ​​te zijn in de eerste maanden van de zwangerschap. Met 6-3 stemmen koos de rechtbank geen van beide wegen.



De afwijkende rechters schreven opinies,waarin zij beweerden dat zij de legale toegang tot abortus zouden hebben uitgebreid, een benadering die de aanvankelijke bereidheid van de rechtbank om de zaak te behandelen leek te motiveren. Door ervoor te kiezen de vordering af te wijzen, weigerde de meerderheid van de rechtbank echter ook op een nieuwe manier uitspraak te doen over de kwestie.

Deze afwezigheid van verdere duidelijkheid, een tegenslag voor abortusrechtengroepen, laat de deur open voor verdere inspanningen op het gebied van legalisatie, omdat het geen extra juridische barrières opwierp.


(Suriname Mirror/LAFM/jurist.org/Twitter/El Mostrador/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten