woensdag 4 maart 2020

50 Jaar cel voor Mexicaanse YouTube-ster (25) die advocate ontvoert en bitcoins eist

(Bron foto: Policia Mexico)
Germán Abraham Loera Acosta hield advocate dagenlang vast en eiste in bitcoins ruim twee miljoen pesos


Een in Mexico bekende YouTube-ster en motiverend spreker is dinsdag 3 maart 2020 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftig jaar voor het ontvoeren en gijzelen van een gerenommeerde strafrechtadvocate. 

De 25-jarige Germán Abraham Loera Acosta hield het slachtoffer dagenlang vast en eiste in bitcoins een bedrag van ruim twee miljoen pesos (omgerekend zo’n 90.000 euro).


Acosta was een van de zes mannen die de 33-jarige advocate Thania Denisse in de Noord-Mexicaanse stad Chihuahua overrompelde en onder dreiging van een vuurwapen in een auto trok. Dat gebeurde op woensdag 28 februari 2018.



De Mexicaanse YouTuber huurde een huis op een afgelegen plek en hield de raadsvrouwe daar enkele dagen gevangen. Familieleden betaalden het losgeld, maar de politie traceerde uiteindelijk de woning, bevrijdde de advocate en arresteerde de ontvoerders.



Het verhaal van de ontvoering en het losgeld domineerde langere tijd de Mexicaanse nieuwsmedia.

Volgens de Officier van Justitie is Acosta de geestelijk leider van een criminele bende. 'Uit ons onderzoek is gebleken, dat de leider van deze bende als YouTuber verschillende video’s op internet heeft staan', zegt de openbaar aanklager tegen de Mexicaanse krant El Pais. 'De onderzoeken wijzen erop dat hij het intellectuele brein achter de ontvoering is.'

Acosta, die verder geen strafbaar verleden heeft, deelde voorafgaand aan zijn arrestatie nog enkele motiverende filmpjes met zijn volgers over het verbeteren van hun professionele en persoonlijke leven. 'Je bent niet de toekomst, je bent het heden, leef en handel ernaar, we gaan dit land en deze wereld tot iets speciaals maken', zei hij in een van de filmpjes.


Na de arrestatie onthulden Mexicaanse media, dat Acosta’s vader vlak voor de ontvoering werd geliquideerd als gevolg van een oorlog tussen drugsbendes. De Officier van Justitie heeft dat verhaal bevestigd, maar moet nog een verband vinden tussen de moord en de ontvoering van Thania Denisse. De vader van Acosta zou zijn onthoofd.

Volgens Mexicaanse media was Acosta naast YouTuber ook directeur van een marketing- en ontwerpbedrijf en publiceerde hij onderzoeksverhalen over marketing en het zakenleven, waarover hij ook gastlessen gaf. Het is nog niet duidelijk of hij hoger beroep heeft aangetekend.

(Suriname Mirror/Radio Formula/epoca.globo.com/AD/Twitter/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten