woensdag 4 maart 2020

Vaticaanse functionarissen onderzoeken in Mexico gevallen seksueel misbruik

Aartsbisschop Scicluna en monseigneur Bertomeu ontmoeten kerkleiders en vermeende slachtoffers 

Tot nu toe zijn 271 Mexicaanse priesters beschuldigd van seksueel misbruik


Twee Vaticaan functionarissen die belast zijn met het onderzoeken van beschuldigingen van seksueel misbruik door geestelijken zullen later deze maand Mexico bezoeken voor een onderzoeksmissie, zei de kerk dinsdag 3 maart 2020. 

Aartsbisschop Charles Scicluna en monseigneur Jordi Bertomeu zullen kerkleiders en vermeende slachtoffers ontmoeten tijdens hun bezoek van een week aan 's werelds tweede grootste rooms-katholieke land, aldus de Mexicaanse bisschoppenconferentie.



Bisschop Alfonso Miranda Guardiola, algemeen secretaris van de bisschoppenconferentie, vertelde op een persconferentie in Mexico-Stad dat de kerk het Vaticaan om hulp had gevraagd om de jongsten en meest kwetsbaren in Mexico te helpen.

'We zijn ervan overtuigd, dat het de reactie op deze zaken zal verbeteren, op zoek naar civiele en canonieke gerechtigheid volgens de principes van nultolerantie, zodat geen enkel geval ongestraft blijft in onze kerk'  zei Miranda over het bezoek van 20-27 maart.



Scicluna en Bertomeu maken deel uit van een taskforce die vorig jaar door paus Franciscus is opgericht om te helpen in landen waar de kerk geen begeleiding had voor het behandelen van gevallen van seksueel misbruik. De twee leidden het onderzoek van het Vaticaan naar seksueel misbruik in Chili in 2018, met een rapport van 2.300 pagina's dat leidde tot het ontslag van verschillende van de beste bisschoppen van het land.

Scicluna voerde ook het onderzoek van het Vaticaan uit naar pater Marcial Maciel, de overleden oprichter van Mexico's legionairs van christelijke katholieke religieuze orde. Maciel werd beschuldigd van het seksueel misbruiken van ten minste 60 jongens, sommige zo jong als 12.

Beschuldigingen van pedofilie hebben de kerk in Mexico al lang geplaagd. Aartsbisschop Rogelio Cabrera Lopez, president van de Mexicaanse bisschoppenconferentie, zei dat tot nu toe 271 Mexicaanse priesters zijn beschuldigd van seksueel misbruik. De bisschoppenconferentie zei dat er geen schatting is van het aantal slachtoffers. Voorstanders zeggen dat er veel meer slachtoffers zijn dan degenen die beschuldigingen naar voren hebben gebracht.

Sommigen uitten hun bedenkingen over de onderzoeksmissie van het Vaticaan. Alberto Athie, een voormalige Mexicaanse priester die meer dan twee decennia campagne heeft gevoerd namens slachtoffers van kerkelijk misbruik, bekritiseerde eerdere missies wegens gebrek aan transparantie. 'Ze hebben geprobeerd deze dingen intern, in het geheim af te handelen en op te lossen volgens de institutionele logica van de kerk', zei hij tegen persbureau Reuters.

(Suriname Mirror/Religion Digital/Mexico News Daily/La Croix/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten