woensdag 4 maart 2020

Colombia nog niet in staat aantal femicides terug te dringen

Dit jaar al zeker 36 vrouwen en 6 jonge meisjes vermoord...

(Bron foto: RCN Radio)
- 14-Jarig meisje naakt uitgekleed en gespietst, een 16-jarig meisje onthoofd door haar vriend
- Veel vrouwen doen niet eens de moeite om huiselijk geweld te melden


Ondanks pogingen om haatmisdrijven tegen vrouwen in Colombia terug te dringen, zijn volgens de nieuwswebsite 070 van Bogota tot nu toe ten minste 36 vrouwen en 6 meisjes vermoord. Dit zijn de geregistreerde gevallen van femicide. 

Een 14-jarig meisje werd naakt uitgekleed en gespietst, een 16-jarig meisje werd onthoofd door haar vriend en het jongste slachtoffer was slechts vier jaar oud. Deze drie gevallen vonden alleen al in februari plaats.



De slachtoffers, geregistreerd door 070 in de eerste twee maanden van het jaar,, waren tussen de 4 en 71 jaar oud.

Colombia's procureur-generaal zei begin 2018, dat het elke moord op een vrouw zou behandelen als een haatmisdrijf, maar door jarenlang wanbeheer en corruptie is de vervolging vrijwel ingestort. Het aantal moorden op vrouwen bleef stijgen van 960 naar 976 in 2019, volgens het kantoor van de lijkschouwer.


De femicides tonen slechts een topje van de ijsberg van het buitensporige geweld dat vrouwen in Colombia, met name door hun partners, de belangrijkste dader van femicides, verdragen. De 960 vrouwen die in 2018 zijn vermoord, zijn een fractie van de 42.753 vrouwen die durfden te rapporteren over echtelijk geweld en overleefden.

Veel vrouwen doen niet eens de moeite om huiselijk geweld te melden. De vervolging is notoir nutteloos en vrouwen zijn om een ​​goede reden bang voor vergelding.

Meerdere vrouwen werden vermoord nadat ze huiselijk geweld hadden gemeld. In sommige gevallen wist de aanklager niet eens, dat de slachtoffers al dood waren toen ze aan een onderzoek begonnen. Zo werd een vrouw opgeroepen om te getuigen over huiselijk geweld 12 dagen nadat de ex haar had vermoord Wat erger is, is dat de massamoord op vrouwen systematisch wordt genegeerd door de pers, ondanks de omvang van geweld tegen vrouwen. Volgens 070 werden de meeste gevallen die ze konden registreren gemeld in lokale media en haalden ze nooit de nationale media. De helft van Colombia heeft zelfs geen lokale media, volgens de Fundación para la Libertad de Prensa, FLIP, waardoor het onmogelijk is om te schatten hoeveel vrouwen echt zijn gedood bij haatmisdrijven.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten