donderdag 30 januari 2020

10 Inheemse kinderen aan mysterieuze ziekte overleden in westen Colombia

(Bron foto: Organización Nacional Indígena de Colombia)
Mogelijk doodt besmet water Baudo-rivier in provincie Choco de kinderen


Een mysterieuze ziekte verwoest inheemse gemeenschappen in het westen van Colombia, waar tot nu toe 10 kinderen zijn overleden, meldden lokale media woensdag 29 januari 2020. 

Regionale autoriteiten (Instituto Colombiano de Bienestar Familiar, ICBF) stuurden artsen en bacteriologen naar de Baudo-rivier in de provincie Choco om vermoedens te bevestigen, dat besmet water de kinderen doodt.

Volgens Red Mas Noticias zijn minstens 180 andere minderjarigen ziek vanwege de mysterieuze ziekte in de riviergemeenschappen met ongeveer 1.500 inwoners. .



Bajo Bauco burgemeester Hermenegildo Gonzalez vertelde radiostation La FM dat de inheemse gemeenschappen langs de rivier geen toegang hebben tot drinkwater, vaak te kampen hebben met voedseltekorten en geen toegang hebben tot gezondheidszorg, wat de recente piek in kindersterfte compliceert.

'De kwestie van waterconsumptie is een van de belangrijkste risicofactoren, evenals voedselbeheer en de behandeling van afval', vertelde Choco-gezondheidssecretaris Carlos Murillo aan televisienetwerk RCN.


Volgens de burgemeester hebben de artsen en bacteriologen ten minste tot het einde van de week toegang nodig tot medische voorzieningen waarmee ze kunnen vaststellen wat de dood veroorzaakt.

De provincie Choco is de armste provincie van Colombia met een armoedecijfer van meer dan 60% en een kindersterftecijfer van 65 per 1.000 kinderen, volgens het nationale statistiekbureau DANE.


Het dumpen van kwik dat wordt gebruikt in illegale goudmijnbouw en afvalproducten die afkomstig zijn van de productie van cocaïne verergert de gezondheidssituatie, vooral bij kinderen.

De voortdurende guerrilla en paramilitaire activiteit in de provincie bemoeilijkt de inspanningen om chronisch staatsverlies in de provincie Pacific te bestrijden en openbare basisdiensten te bieden aan vaak geïsoleerde gemeenschappen zoals die langs de Baudo-rivier.

(Suriname Mirror/Radio Nacional/Colombia Reports/Radio Santafe/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten