donderdag 30 januari 2020

Van Dijk-Silos: 'Corruptie neemt steeds ergere vormen aan in Suriname'

'Corruptie komt in alle lagen van de samenleving voor'



'Corruptie neemt steeds ergere vormen aan in Suriname, en komt in alle lagen van de samenleving voor. Dit geldt niet alleen voor de politiek, maar ook de private sector', zei Jennifer van Dijk-Silos, voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau tijdens een discussieavond gisteren in het LalaRookh-gebouw met als thema: ‘Financiering van politieke partijen; Bron van Corruptie?!', aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 30 januari 2020. 

Zij en haar mede panelleden Wilfred Leeuwin, journalist bij de Ware Tijd, en Winston Ramautarsingh, econoom, schetsten een beeld van hopeloosheid als het gaat om de mate van corruptie die plaatsvindt in Suriname. Het gebrek aan wetgeving om transparantie en verantwoording te eisen van politieke partijen is nog altijd de crux van het probleem.

'Iedereen schreeuwt corruptie, maar niemand bij zowel de oppositie als coalitie in het parlement is bereid wetgeving te maken of ondersteunen om de financiering van politieke partijen transparant te maken. Ze willen het niet aanpakken, omdat ze kennelijk ervan uitgaan dat als zij in het machtscentrum komen dat zij ook misbruik moeten kunnen maken van dezelfde structuren', benadrukt Angelic del Castillho, voorzitster van de buiten parlementaire partij, DA '91.

Haar partij had de organisatie van de discussieavond in handen. Er was weinig publieke belangstelling voor het onderwerp van de paneldiscussie.

Castillho: 'Het feit dat geen enkel lid van de oppositie noch de coalitie aanwezig is spreekt voor zich.' 

De panelleden waren het met elkaar eens, dat de financiering van politieke partijen een belangrijke bron is van corruptie. Ramautarsingh: 'Niemand gaat geld in een partij of persoon stoppen zonder iets daarvoor terug te verwachten.' Hij beaamt dat corruptie aan beide kanten van het verhaal werkt. Ambtsdragers die corruptie in de hand werken, staan ook onder enorme druk van ondernemingen en individuen die ze onder druk zetten voor gunsten in ruil voor financiële steun.

De econoom gaf verder aan, dat corruptie in Suriname dusdanig verergert en ingebed is in de samenleving dat slechts een wisseling van de wacht in het machtscentrum geen soelaas zal bieden. 'Wij hebben een aardverschuiving nodig, waarbij er iets gebeurd om een nieuwe generatie van leiders te doen opstaan en zeggen dat het niet zo door kan en dat het roer omgegooid moet worden.'

Volgens Van Dijk-Silos is herstel van de rechtsstaat een voorwaarde voor een ommekeer, en niet slechts nieuwe wetgeving die anders niet effectief zal zijn zonder integere mensen die voor de handhaving moeten zorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten