dinsdag 14 januari 2020

VN-bureau zeer verontrust over schokkend aantal mensenrechtenactivisten vermoord in Colombia in 2019

'Aantal gedode vrouwelijke mensenrechtenverdedigers stijgt met bijna 50% in 2019 vergeleken met 2018'

(Bron foto: OHCHR)

Het mensenrechtenbureau van de VN, OHCHR (Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights), is 'zeer verontrust over het schokkend aantal mensenrechtenactivisten dat in Colombia is gedood' vorig jaar, zei de woordvoerder dinsdag 14 januari 2020. 

'De meest aangevallen groep waren mensenrechtenverdedigers die pleiten voor gemeenschapsgerichte en specifieke etnische groepen zoals inheemse volkeren en Afro-Colombianen', vertelde Marta Hurtado aan verslaggevers in Genève, eraan toevoegend, dat het aantal gedode vrouwelijke mensenrechtenverdedigers toenam 'met bijna 50 procent in 2019 vergeleken met 2018'.


Volgens de OHCHR zijn vorig jaar 107 activisten vermoord. En het personeel in het land is nog steeds bezig met het verifiëren van 13 extra gevallen die in 2019 zijn gemeld en, indien bevestigd, het jaarlijkse totaal zouden verhogen tot 120 moorden.

Aanvallen op mensenrechtenverdedigers in 2018 waren al geïntensiveerd, met 115 moorden bevestigd door de VN.

'Deze vreselijke trend vertoont geen afname in 2020, met ten minste 10 mensenrechtenactivisten naar verluidt al gedood tijdens de eerste 13 dagen van januari', sprak Hurtado.

Het VN-kantoor herhaalde zijn oproep aan de regering om 'een zware inspanning te leveren' om aanvallen op degenen die de grondrechten verdedigen te voorkomen, elke zaak te onderzoeken en de verantwoordelijken te vervolgen, inclusief degenen die de dodelijke aanvallen ondersteunen. 'De vicieuze cirkel van geweld en straffeloosheid moet stoppen', aldus de woordvoerder. 'Slachtoffers en hun families hebben recht op gerechtigheid, waarheid en herstelbetalingen.'

De overgrote meerderheid van de moorden van vorig jaar vond plaats in landelijke gebieden, waarvan 98 procent plaatsvond in gemeenten met zwarte markteconomieën, en waar criminele groepen of gewapende groepen de overhand hebben. En ongeveer 86 procent van de sterfgevallen vond plaats in dorpen met een armoedecijfer boven het landelijk gemiddelde. Hoewel meer dan de helft werd geregistreerd in de vier provincies Antioquia, Arauca, Cauca en Caquetá, zagen 21 andere provincies ook dodelijke slachtoffers. Hoewel de cijfers de ernst van het probleem weergeven, merkte mevrouw Hurtado op dat 'ze de structurele oorzaken verbergen die geweld tegen mensenrechtenverdedigers ondersteunen'. 'Elke aanval op mensenrechtenverdedigers is onaanvaardbaar en vormt een aanval op democratie, die de participatie en de toegang van mensen tot hun mensenrechten ondermijnt', onderstreepte ze.

Er was nog een aantal andere factoren, waaronder de penetratie van criminele groepen en gewapende groepen die verband houden met illegale economieën in gebieden die zijn ontruimd door rebellen van de FARC-EP (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia—Ejército del Pueblo), en de voorkeur voor een militair antwoord van de regering om het geweld te beheersen.
 
In november 2016 verwelkomde de secretaris-generaal de ondertekening van een historisch door de VN gesteund vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC-EP-groep, waarmee een einde werd gemaakt aan een gewapend conflict dat al sinds 1964 aan de gang was. Echter, voortdurende uitdagingen bij de uitvoering van het vredesakkoord hebben ook een rol gespeeld in het geweld, met name de ontmanteling van paramilitaire verbonden groepen;
de veiligheidssituatie in door conflicten getroffen gemeenschappen; landrestitutie, illegale gewasvervangingsprogramma's en de naleving van de rechten van slachtoffers.
Hoewel OHCHR enkele positieve stappen heeft erkend, zoals een recente vergadering van de nationale commissie voor veiligheidsgaranties die begin deze maand door de regering is bijeengeroepen om dit probleem aan te pakken, toont het aantal moorden duidelijk aan dat er nog veel meer moet worden gedaan.

'We roepen de autoriteiten op om hun inspanningen te verdubbelen om een ​​vrije en veilige omgeving voor burgerbetrokkenheid te garanderen en om de aanwezigheid van civiele overheidsinstanties in plattelandsgebieden te vergroten om basisdiensten te bieden, zoals gezondheidszorg en onderwijs', aldus mevrouw Hurtado.

Ze concludeerde door de nadruk te leggen op de noodzaak om dringend verschillen in het genot van alle rechten, met name economische, sociale en culturele rechten, met name in plattelandsgebieden, aan te pakken en zei dat 'collectieve maatregelen ter bescherming van geografische gebieden of gemeenschappen verder moeten worden ontwikkeld'.

(Suriname Mirror/UN human rights office, OHCHR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten