dinsdag 14 januari 2020

'Centrale Bank governor Van Trikt niet met verplicht verlof gestuurd, maar heeft zelf verlof opgenomen'

Vraagtekens bij grote aankopen en uitgaven zonder afstemming

Peperduur voertuig via faciliteiten van de CBvS ingevoerd


Governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is niet met verplicht verlof gestuurd, maar hij heeft verlof opgenomen. Starnieuws bericht vandaag, dinsdag 14 januari 2020, dat hij meewerkt aan het onderzoek dat ingesteld wordt bij de bank. 

Er zijn vraagtekens geplaatst bij grote aankopen en uitgaven zonder dat er afstemming over heeft plaatsgevonden. President Desi Bouterse heeft zich gisteren langdurig over deze kwestie gebogen. Er is ook vergaderd met leidinggevenden van de CBvS en de Raad van Commissarissen.

Bepaalde zaken over grote uitgaven die zijn gedaan en de import van een peperduur voertuig worden eveneens onder de loep genomen. De auto is via faciliteiten van de CBvS ingevoerd. Ook wordt getoetst of bedragen die betaald zijn voor consultancy wel voldoen aan de compliance-regels van de bank. Verder zou zonder goedkeuring van de Raad van Commissarissen onroerend goed in de Henck Arronstraat zijn gekocht en in Wanica, terwijl de bank krap bij kas is.

Er zijn tot nu toe geen officiële mededelingen gedaan over wat er aan de hand. De regeringscommissaris, Vijay Kirpalani, heeft slechts meegedeeld, dat Van Trikt niet is ontslagen.

In De Nationale Assemblee heeft Krishna Mathoera (VHP) gisteren de regering gevraagd wat er gaande is bij CBvS. Minister Soewarto Moestadja, coördinator van de regering in De Nationale Assemblee, wilde zijn vingers hier niet aan branden.

De besprekingen gaan vandaag door. Vicepresident Ashwin Adhin zal naar verluidt later op de dag het parlement informeren.

Van Trikt zou zich naar wordt vernomen ook het gram van de regeringsleiding op de hals hebben gehaald door de afgelopen periode de pers steevast naar president Bouterse te verwijzen voor antwoorden over de zogenoemde Chotelal-dollars, aldus de Ware Tijd.

Het staatshoofd had aangekondigd, dat 40 miljoen Amerikaanse dollar door de autoriteiten zou worden ingezet om de wisselkoers voor de Amerikaanse munt omlaag te krijgen. Die dollars worden via het geldwisselkantoor van de ondernemer Chotelal verkocht aan belanghebbenden. Waar de 40 miljoen Amerikaanse dollar vandaan komt werd niet onthuld. Ook Van Trikt had hierover geen informatie.

(Suriname Mirror/Starnieuws/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten