dinsdag 14 januari 2020

Licentierechten (‘license fee’) mogelijk opgetrokken vanwege problemen bij Girobank Curaçao

'Voorstel is onderdeel van duurzame oplossing voor onze issues met Giro'


In verband met de problemen bij Girobank ligt er een voorstel om de ‘license fee’ (licentierechten) - nu nog 1 procent van alle internationale transacties - op te trekken. Dat bevestigt premier Eugene Rhuggenaath, die er op wijst dat er eerst nog wel intern over het voorstel, en dus de voors en tegens, gesproken moet worden en er dus nog niets vaststaat, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 14 januari 2020. 

De licentierechten zijn 1 procent van de waarde van de betalingen van ingezetenen aan niet-ingezetenen. Deze werd in 1996 geïntroduceerd ter vervanging van de ‘foreign exchange tax’ van 1,3 procent. Het bedrag wordt door banken in rekening gebracht bij rekeninghouders en andere klanten die hier gebruik van maken. Overheidstransacties en betalingen voor importen en exporten van de vrije zone zijn vrijgesteld.

'Er is een voorstel waar wij nog over moeten beraadslagen', zegt de regeringsleider. 'Het is onderdeel van een duurzame oplossing voor onze issues met Giro, waar ook de introductie van een depositogarantiestelsel deel van uitmaakt. De verhoging van de license fee is een manier om dit te financieren.'

Bij Landsbesluit van 13 december is op gezamenlijke voordracht van minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) en minister-president Rhuggenaath (PAR) de Adviescommissie financiële markten, bank- en verzekeringswezen ingesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten