dinsdag 14 januari 2020

Mathoera (VHP) vindt begroting voor Justitie en Politie te mager - Voor veiligheid moet meer begroot worden om het te kunnen garanderen

'Srd 50 miljoen voor Kabinet van de President kan dan beter worden ingezet voor veiligheid' 


Veiligheid, ondergebracht bij het ministerie van Justitie en Politie, moet bijzondere aandacht krijgen. Volgens VHP-parlementariër Krishna Mathoera is door gebrek aan geld enerzijds en het niet vernieuwen van oude structuren binnen het apparaat anderzijds, het rendement vrijwel nihil. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 14 januari 2020.

Ze heeft vorige week tijdens een lezing bij de Kenniskring gezegd, dat de jaarbegroting van van het ministerie Srd 483 miljoen bedraagt, Srd 387 miljoen voor salarissen en 71 miljoen voor veiligheid in het algemeen en de zware criminaliteit. Srd 25 miljoen is voor investeringen, waarvan slechts Srd 1,5 miljoen voor het bestrijden van de criminaliteit. De bedragen na aftrek van salarissen zijn bij lange na niet genoeg om optimaal en verantwoord de taken uit te voeren.

'Het apparaat telt meer dan drieduizend personen die wel worden betaald, maar de tools niet hebben om hun werk te doen.' 

Mathoera stelt dat veiligheid één van de hoofdprioriteiten moet zijn in een samenleving om rust en orde te handhaven en ervoor te zorgen, dat het bedrijfsleven normaal kan functioneren en investeerders niet bang zijn. De politica vindt dat meer geld uitgetrokken moet worden voor het justitieel apparaat en dat vervolgens een groter deel van het budget besteed moet worden aan veiligheid.

Volgens haar zijn er op de totale begroting van het land veel posten waarvan het geld anders, zoals voor veiligheid, gebruikt kan worden. Als voorbeeld noemt ze de post Welvaartsbevordering bij Algemene Zaken voor Srd 50 miljoen, bestemd voor het Kabinet van de President. 'Maar niemand kan zeggen wat het resultaat daarvan is en erger nog, er wordt helemaal geen verantwoording afgelegd over de besteding. Het kan dan beter worden ingezet voor veiligheid.' 

Het Assembleelid pleit voor reorganisatie van het politieapparaat, uitgaande van nieuwe technieken, waardoor efficiënter kan worden gewerkt. Zo moeten de politiestations anders gaan functioneren en ook hun locatie moet opnieuw bekeken worden.

Mathoera stelt voor institutionalisering van de rechterlijke macht om de onafhankelijkheid ervan te garanderen. Ze vindt ook dat bij de rechtspleging de aandacht te veel gevestigd wordt op het strafrecht. Bij kleine vergrijpen, zoals verkeersovertredingen, zou snelrecht kunnen worden toegepast, waarmee de druk op de rechterlijke macht zal afnemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten