woensdag 3 juni 2020

Yanomami lanceert een wereldwijde campagne om 20.000 goudzoekers uit hun land te verdrijven tijdens de coronavirus pandemie

(Bron foto: FUNAI)
Drie Yanomami gestorven aan Covid-19 en tientallen anderen zijn besmet


De Yanomami-stam heeft een wereldwijde campagne gelanceerd om 20.000 goudzoekers uit hun land te verdrijven tijdens de coronavirus pandemie. Drie Yanomami zijn gestorven aan Covid-19 en tientallen anderen zijn besmet. Er wordt gevreesd dat de ziekte duizenden Yanomami kan uitroeien en verschillende Ye'kwana-gemeenschappen kan treffen die ook in het gebied wonen. 

Uit nieuw onderzoek, dat als onderdeel van de campagne is vrijgegeven, blijkt dat duizenden Yanomami die in de buurt van de illegale mijnbouwgebieden in het Yanomami-inheemse gebied leven, besmet kunnen raken en dat het gebied in het hele Braziliaanse Amazonegebied het meest kwetsbaar is voor het virus.

Dario Yanomami van de Hutukara Yanomami Association
© Fiona Watson / Survival
Dario Yanomami van de Hutukara Yanomami Association zei: 'We volgen de ziekte van Covid-19 die zich door ons land verspreidt en zijn erg verdrietig over de eerste Yanomami-sterfgevallen. Onze sjamanen werken non-stop om deze xawara (epidemie) tegen te gaan. We zullen vechten en weerstand bieden. Hiervoor hebben we steun nodig van het Braziliaanse volk en van de hele wereld.'


De "#MinersOutCovidOut" -campagne is gelanceerd door verschillende Yanomami- en Ye'kwana-verenigingen en vele ondersteunende organisaties wereldwijd. De Yanomami hebben tot doel 100.000 mensen een petitie te laten ondertekenen waarin de regering van president Jair Bolsonaro wordt opgeroepen om de goudzoekers uit hun territorium te verdrijven - het grootste inheemse grondgebied van Brazilië. Het is sinds de jaren tachtig het doelwit van illegale goudwinning. Bij de goudzoekers in de jaren tachtig door malaria veroorzaakte epidemieën hebben een vijfde van de stambevolking in Brazilië en vele in Venezuela gedood.

Goudzoekers opereren in de buurt van een van de vele gemeenschappen van ongecontacteerde Yanomami, die bekend staan ​​als de Moxihatatea. Vooral ongecontacteerde stammen lopen het risico te worden uitgeroeid door ziekten waartegen ze niet immuun zijn.

Davi Kopenawa, een Yanomami-leider die bekend staat als de Dalai Lama van het regenwoud, waarschuwde onlangs de VN dat de ongecontacteerde Yanomami spoedig zouden kunnen worden uitgeroeid als er niets wordt gedaan om het grondgebied te beschermen.
Goudzoekers lijken de chaos veroorzaakt door het coronavirus te misbruiken en worden aangemoedigd door de pro-mijnbouw-houding van president Bolsonaro, met een toename van het Yanomami-land dat in maart door goudzoekers werd vernietigd in vergelijking met februari.

President Bolsonaro heeft landinvasies in inheemse gebieden actief aangemoedigd en heeft een wetsvoorstel ingediend om hun land te verkopen voor houtkap, mijnbouw, veeteelt en landbouw.

Fiona Watson, directrice van Survival's Research and Advocacy, zei dinsdag 2 juni 2020:
 De overleving van de Yanomami als volk hangt af van de verwijdering van de goudzoekers. Op het moment dat hun rivieren vervuild zijn met giftig kwik, hun bos wordt vernietigd, sterven hun kinderen aan malaria en vallen meer goudzoekers binnen onder dekking van de coronavirus pandemie. Er vindt een humanitaire catastrofe plaats. De Yanomami nemen het op tegen 20.000 goudzoekers en een president die vastbesloten is de inheemse volkeren van het land af te maken. Als de regering nu niets doet, kunnen we opnieuw getuige zijn van het erbarmelijke scenario van de goudkoorts in de jaren tachtig, toen een vijfde van de Yanomami-bevolking stierf aan ziekten als gevolg van een gebrek aan actie van de regering.'

Noot:
1. De campagne #ForaGarimpoForaCovid (#MinersOutCovidOut) is een initiatief van het Forum van Yanomami en Ye'kwana-leiders en de volgende organisaties: Hutukara Yanomami Association (HAY), Wanasseduume Ye'kwana Association (SEDUUME), Kumirayoma Yanomami Women's Association (AMYK) ), Texoli Ninam Association of Roraima State (TANER) en de Yanomami Association of the River Cauaburis and Affluentes (AYRCA). 

2, De campagne wordt georganiseerd met de steun van: APIB (het netwerk van inheemse organisaties van Brazilië), COIAB (coördinerende instantie van inheemse organisaties van de Braziliaanse Amazone), ISA (Socio -milieu-instituut), Survival International, Greenpeace Brazilië, Conectas Human Rights, Amnesty International, RCA (Amazonian Co-operation Network), Igarapé Institute, Rainforest Foundation US en Rainforest Foundation Norway. 

3. Als onderdeel van de campagne hebben ISA en de Federal University of Minas Gerais een rapport gepubliceerd over de impact van goudwinning op de Yanomami. Volgens hun onderzoek zou 40% van de Yanomami die in de buurt van de illegale goudmijnen wonen besmet kunnen raken met Covid-19. 

4. Het radarbewakingssysteem van ISA, Sirad, heeft een toename van de goudwinning waargenomen. Uit de resultaten van Sirad blijkt dat sinds de eerste analyses 1.925 hectare bos is aangetast dat door illegale mijnbouw is aangetast. Alleen al in maart 2020 werd 114 hectare bos vernietigd door goudzoekers. 

5. Na een lange internationale campagne onder leiding van Davi Kopenawa, Survival en de CCPY (Pro Yanomami Commission), werd het Yanomami-land in Brazilië in 1992 definitief afgebakend als het 'Yanomami-park'. In combinatie met het Yanomami-grondgebied in Venezuela is het het grootste gebied van regenwoud onder inheemse controle overal ter wereld.

(SNOOP Suriname/Survival International/YouTube)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten