woensdag 3 juni 2020

Ex-werknemers Refineria Isla Curaçao: 'Allen overgaan en doorbetaald na 30 juni of geen'

PWFC: Desnoods na 30 juni tegen helft van salaris 


De ex-werknemers van Refineria Isla, sinds begin dit jaar op de payroll van overheids-nv’s CRU/RdK, hebben zich op het standpunt gesteld dat allen overgaan en doorbetaald worden na 30 juni of geen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 3 juni 2020.

Na beëindiging van het leasecontract met Isla/PdVSA per 31 december 2019 namen Curaçao Refinery Utilities (CRU) en Refineria di Kòrsou (RdK) het op zich om alle personeelsleden van de raffinaderij gedurende maximaal zes maanden over te nemen en volledig door te betalen, in afwachting van overname van de raffinaderij door Klesch Group. Klesch heeft, mede door de coronacrisis, (veel) meer tijd nodig. Tot december 2020.

Maar, intussen is het zeer de vraag of de deal met Klesch überhaupt nog wel doorgaat.

De petroleumindustrie is wereldwijd nauwelijks nog renderend en internationaal zijn banken erg terughoudend met financiering ervan.

De ontevreden leden hebben de Isla-bonden PWFC, Apri en STK een aantal eisen doorgegeven. De eerste is inzage in de contracten en afspraken met Klesch. De tweede is de ‘allen of geen’-conditie. En als derde geldt helderheid over de gelden van Isla/PdVSA bij Girobank, waar een moratorium op rust, maar die deels bestemd zijn voor de volgende tranches van hun afvloeiingsregeling.

PWFC-voorman Angelo Meyer geeft toe, dat de leden zich ‘scherp’ opstellen. Sinds de geruchten rondgaan dat na 30 juni lang niet alle werkers kunnen blijven, hebben de bonden opheldering gevraagd aan de regering. Vorige week zijn de gesprekken gestart met interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy van RdK. Onder meer over de nieuwe structuur van CRU, hoeveel in dienst kunnen blijven, hoeveel parttime en hoe zoveel mogelijk aannemerswerk kunnen doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten