woensdag 3 juni 2020

Waar zijn processen-verbaal van drie stembureaus van kiesdistrict Paramaribo...

(Bron foto: Twitter/@ptmathura)
In later stadium kunnen ontbrekende pv's verwerkt worden in informele uitslag


Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) kan nog steeds niet beschikken over de processen-verbaal, pv's, van drie stembureaus van kiesdistrict Paramaribo. De pv’s van stembureau 184, 186 en 196 moesten nog ontvangen en verwerkt worden in de informele uitslag. Omdat deze nog niet beschikbaar zijn, heeft BiZa besloten gistermiddag de werkzaamheden voor het verwerken van data voor de informele uitslag op de website voorlopig af te sluiten. De website blijft nog wel toegankelijk voor de media, politieke organisaties en het Onafhankelijk Kiesbureau. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 3 juni 2020.


Indien de data van de drie stembureaus in een later stadium van het hoofdstembureau in Paramaribo worden verkregen, zal die alsnog worden verwerkt in het programma voor de informele uitslag. Hierna zullen de werkzaamheden voor de informele uitslag definitief worden afgesloten, aldus BiZa.

Het ministerie meldt, dat sinds het weekend verschillende hoofdstembureaus hun openbare zittingen hebben gehouden voor de vaststelling van de formele uitslag in hun respectieve kiesdistricten. Hiermee is het traject voor het vaststellen van de formele uitslag ingezet. Alleen Paramaribo, het grootste kiesdistrict, heeft het werk niet af. Alle andere stembureaus zijn al klaar.

Sipaliwini zou gisteren de openbare zitting houden om de stembusuitslag bekend te maken, maar die is niet doorgegaan. De voorzitter van dit hoofdstembureau en de districtscommissarissen (dc's) van het district zijn vanwege besmetting met het coronavirus in het ziekenhuis opgenomen of in quarantaine. De dc's Wonnie Pinas (Matawai) en Humphrey Jehroe (Boven-Suriname) zijn positief getest op Covid-19.

Bij het hoofdstembureau Paramaribo was gisteravond de verwerking van de resultaten van de 279 stembureaus nog in volle gang. Het streven was om het werk gisteren af te krijgen, maar dat schijnt niet te zijn gelukt.

Starnieuws meldt:

Het hertellen en verwerken van de uitslagen is afgelopen nacht tot rond half twee doorgegaan. Daarna zijn de leden van het Hoofdstembureau vertrokken, zonder mededelingen te doen aan de politieke waarnemers die op de tribune de nacht hebben doorgebracht. Zij werden in onzekerheid gelaten. Aangezien de lijst die er toen was, werd afgewerkt, dachten waarnemers ter plekke dat alles al geteld was.

In de Anthony Nesty Sporthal, waar het hoofdstembureau Paramaribo is ondergebracht, zijn intussen extra maatregelen getroffen vanwege de stijging van het aantal coronagevallen de afgelopen dagen. Slechts een handjevol waarnemers per politieke partij wordt toegelaten en iedereen moet mond- en neusbedekking dragen en zich houden aan de sociale afstand van twee meter. Ook wordt de temperatuur van iedereen die de sporthal wil betreden gemeten. Sommige politieke waarnemers blijven in de sporthal overnachten om een oog in het zeil te houden.

Intussen hebben de Caricom- en OAS-waarnemersmissie opgeroepen het verkiezingsproces snel af te ronden en de officiële uitslag bekend te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten