donderdag 18 juni 2020

Tragische dood milieuactivist als gevolg van slangenbeet in Costa Rica

39-Jarige milieuactivist Ulises Corrales Barrantes bekend als 'MOYO'

'Hij was een expert in alle aspecten van overleven in de jungle' 


Milieuactivist Ulises Corrales Barrantes wandelde op zaterdag 13 juni het bos in, op zoek naar zaden van een nieuw ontdekte boom in Reserva Dendrobates in Penas Blancas de San Ramon. Zijn lichaam werd dinsdagochtend 16 juni 2020 ontdekt door vrienden die een zoektocht hadden georganiseerd nadat hij niet naar huis was teruggekeerd. 

Hij werd met zijn gezicht naar beneden gevonden in een ravijn, zijn tas en notitieboek naast zich. De 39-jarige opvoeder en natuurbeschermer, beter bekend als 'MOYO', stond bekend om zijn werk om nieuwe flora en fauna te ontdekken en om zijn ontdekkingen te delen met studenten en collega-wetenschappers in een stijl die 'grenzeloos enthousiast' wordt genoemd.

De Reserve was van kinds af aan zijn speeltuin geweest en hij zou het als zijn broekzak kennen. Hij werd blijkbaar verrast door een giftige slang, die hem aanviel, wat resulteerde in zijn dood. Naast zijn lichaam werd een houten knuppel gevonden, waarschijnlijk gebruikt om de slang te doden, en de slang werd in zijn hand geklemd. Zijn vrienden gaan ervan uit dat hij probeerde de slang mee te nemen om de redders te helpen de soort te identificeren.

De slang was de dodelijke fer-de-lance, of wat Ticos een terciopelo noemt (Bothrops asper), een slang die verantwoordelijk is voor zo'n 700 beten per jaar in Costa Rica.

De familie van Corrales zei, dat hij hen zou vertellen of hij lange tijd in het bos zou blijven, of de nacht in een hangmat aan een boom zou hangen, maar MOYO zei niets voordat hij zaterdag vertrok. Zijn vader Francisco Corrales zei: 'Hij vertelde ons altijd wanneer hij lange tijd weg zou zijn (in de jungle), maar deze keer zei hij niets en we hadden dit resultaat nooit verwacht. Hij was een expert in alle aspecten van overleven in de jungle.'

Dit was niet de eerste keer dat Corrales werd gebeten door een giftige slang; hij was al vijf keer eerder gebeten - een keer door een oropel (wimperadder) en vier keer door terciopelos. Zijn familie zei dat hij bij een aantal van die gelegenheden bijna dood was. Een fer-de-lance (Frans voor speerpunt, vanwege de vorm van zijn kop), is verantwoordelijk voor 46% van alle slangenbeten in Costa Rica en 30% van alle slangenbeetopnames. Experts zeggen dat een terciopelo-slachtoffer slechts zes uur heeft om medische hulp te zoeken, voordat het gif dodelijk wordt. Overleven betekent vaak permanente schade aan het bijtgebied en amputatie van de aangedane ledemaat is niet ongebruikelijk.

Costa Rica is een leider op het gebied van antivenom van slangen, met het internationaal beroemde Instituto Clodomiro Picado (UCR, Universidad de Costa Rica), dat verantwoordelijk is voor de productie van antiofidensera van slangen, met behulp van een formule die is ontwikkeld in Costa Rica en nu wordt geëxporteerd naar Latijns-Amerika en Afrika. Dit serum heeft talloze levens gered, zowel bij mensen als bij dieren, en heeft het onderzoeksinstituut vooraan gezet bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen en vaccins.

Ze zijn momenteel actief op zoek naar een vaccin of een behandeling voor het coronavirus dat leidt tot Covid-19. Als resultaat van dit onderzoek hebben ze de productie van antivenom van slangen verlaagd, waardoor er tekorten ontstaan, vooral in het zuiden van Costa Rica.

Corrales was een levendige, knappe jongeman, met zanderig haar en felblauwe ogen, een snelle humor en een onverzadigbare nieuwsgierigheid naar Costa Ricaanse dieren in het wild. Hij had tatoeages van inheemse dieren op beide armen, maar had een diepe liefde voor de omgeving in zijn hart. Hij stierf in de bergen waar hij het meest van hield. Zijn laatste wensen zouden worden gecremeerd met zijn as uitgestrooid in het park waar hij omkwam.


(Suriname Mirror/Lateja/The Costa Rica Star/Clarin/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten