donderdag 18 juni 2020

Donkere wolken boven Wasserij Korsow op zonnig Curaçao - Door sluiting hotels valt tuim negentig procent omzet weg

'NOW-subsidie mei nog niet ontvangen’

'Het is slopend, de mensen trekken het niet langer'


Wasserij Korsow heeft nauwelijks nog werk voor de 84 medewerkers. Na het sluiten van de hotels viel meer dan negentig procent van de omzet weg. Toch heeft het bedrijf voor mei nog geen loonsubsidie ontvangen. Als het geld niet komt, gaat de aanvraag voor collectief ontslag deze week de deur uit. 

Eigenaar Ben Hoijtink heeft geen goed woord over voor de manier waarop hij al weken met ‘onzinnige vragen’ wordt bestookt door de Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB). Vooral de onduidelijkheid of de subsidie nu wel of niet wordt toegekend, breekt de ondernemer op. Maar, ook zijn werknemers. Die wachten al drie weken op hun salaris van mei. Hoijtink vandaag, donderdag 18 juni 2020, in het Antilliaans Dagblad: 'Het is slopend. De mensen trekken het niet langer.'

Het bedrijf heeft nog een tijdje kunnen teren op de reserves, maar die zijn nu zo goed als op. Ook met de subsidie zijn de maandelijkse kosten nog steeds 40.000 tot 50.000 gulden. Die kunnen niet worden gedekt met de weinige inkomsten. Klanten als het Curaçao Medical Center (CMC) en een paar industriële bedrijven leveren nog geen tien procent van de omzet op.

Het wasserijbedrijf besloot al eerder om de nuluren contracten te laten vervallen en alleen verder te gaan met de 84 medewerkers in vaste dienst. Hoijtink zegt juist een beroep te hebben gedaan op de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) om de banen van zijn trouwe krachten te behouden. 'Precies waar de regeling voor bedoeld is. Een groot deel is al dertig jaar in dienst. Die mensen komen nergens meer aan de slag.'

Wasserij Korsow begon 2020 juist goed. 'We verwachtten een topjaar met de opening van nieuwe hotels', zegt Hoijtink. Daar zag het in januari en februari ook naar uit. In maart waren de inkomsten nog ‘fatsoenlijk, maar na de lockdown viel de omzet van de hotels weg’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten