donderdag 18 juni 2020

Aruba wil af van eenzijdige economie die vrijwel alléén is gebaseerd op toerisme

Met 'Nota Hervorming Aruba' steekt regering hand in eigen boezem 


Aruba wil af van de huidige eenzijdige economie die vrijwel alléén is gebaseerd op toerisme. Zo meldt de ‘Nota Hervormingen Aruba’ van 15 juni jongstleden in verband met de voorwaarden die Nederland stelt aan verdere verstrekking van liquiditeitssteun, hard nodig als gevolg van de enorme impact van de coronacrisis. Omwille van het duurzaam kunnen ontwikkelen en ook het beperken van risico’s moet Aruba over een bredere, veelzijdige basis beschikken.

'Kortom: wij moeten aan andere zaken welvaart onttrekken naast het massatoerisme.' De regering steekt de hand in eigen boezem: 'Als wij een omslag moeten maken zullen er volgens deskundigen op velerlei gebied sinds lange tijd een aantal zaken flink anders moeten', schrijft de nota van het kabinet-Wever-Croes, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 48 juni 2020.

Daar hoort ook bij dat de Arubaanse staatsschuld ‘omlaag moet’. De schuldquote is te hoog om de huidige, zware klap op te kunnen vangen.

'De binnenlandse kapitaalmarkt is te klein en onderontwikkeld om hierbij van hulp te zijn geweest. Het financieel stelsel had hiernaast onvoldoende reserves om bij te kunnen springen. De toegang tot de internationale financiële markten werd abrupt afgesneden door institutionele factoren, maar vooral door onze ineens risicovol gebleken economie.'

De crisis heeft - aldus de nota - duidelijk gemaakt ‘dat wij te maken hebben met een aantal structurele zwaktes in de economie die een grote weerslag hebben op de maatschappij’. Ten eerste heeft de overheid geen buffers om te helpen tijdens een wereldomvattende crisis, door een te hoge staatsschuld.

Op de tweede plaats heeft het Arubaanse bedrijfsleven ‘kennelijk evenmin buffers', schrijft de regering: 'Aangezien het erop lijkt dat grote bedrijven zelfs alle financiële middelen dan wel uitgekeerd hebben aan de aandeelhouders dan wel niets in reserve hebben, waardoor vrijwel onmiddellijk de continuïteit ervan ter discussie staat.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten