donderdag 18 juni 2020

Braziliaanse cartoonisten verdedigen collega bedreigd door rechtszaak

Cartoon van Renato Aroeira zou volgens regering-Bolsonaro nationale veiligheid schenden...



Braziliaanse politieke cartoonisten hebben dinsdag 16 juni 2020 hun pennen ingezet ter verdediging van een collega, die door de regering van president Jair Bolsonaro wordt opgeroepen voor een strafrechtelijk onderzoek naar een satirische cartoon waarvan wordt beweerd, dat deze de nationale veiligheid schendt.


Bolsonaro's ministerie van Justitie vroeg maandagmiddag de Federale Politie en openbare aanklagers om kunstenaar Renato Aroeira te onderzoeken, wiens tekening van de extreemrechtse president werd gedeeld op het Twitter-account van prominent journalist Ricardo Noblat.

De cartoon beeldt Bolsonaro af met een penseel om een ​​rood kruis - het symbool dat wordt gebruikt in ziekenhuizen, waaronder patiënten die Covid-19-patiënten behandelen - om te vormen tot een hakenkruis.




In het verzoek van de regering om een ​​onderzoek wordt verwezen naar een wet die voorziet in een gevangenisstraf van vier jaar wegens het belasteren van de president.

Voorstanders van vrije meningsuiting hekelden wat zij interpreteerden als een intimidatietactiek, en ten minste zes cartoonisten deelden dinsdag gerelateerde tekeningen op social media als een blijk van solidariteit met Aroeira.

Een cartoon beeldt Bolsonaro af als een pop met een armband met een swastika en doorboord met potloden in plaats van spelden. 'Het is ongemakkelijk, niet?' schreef de illustrator, Nando Motta. Een andere toonde Bolsonaro naast doodskisten die vermoedelijk gevuld waren met Covid-19-slachtoffers, terwijl hij naar een Aroeira op zijn tekentafel wijst.


In Brazilië zijn meer dan 45.000 mensen aan het virus gestorven, het op één na grootste van alle landen. Bolsonaro heeft vaak met de pers gesproken en het hakenkruis is in redactionele cartoons niet gebruikt als een specifieke verwijzing naar het nazisme en de systematische vervolging van joden, maar om het spook van autoritarisme te vertegenwoordigen.

Een rechter van het Hooggerechtshof stuurde vorige maand een privébericht naar zijn collega's, later uitgelekt naar lokale media, waarin de Braziliaanse politieke omstandigheden werden vergeleken met de Duitse Weimarrepubliek vóór de opkomst van Adolf Hitler. Volgens Het communicatiesecretariaat van de president gaat de cartoon van Aroeira verder dan wettelijk is toegestaan, omdat het Bolsonaro vals beschuldigde van het nazisme. 'Iemand beschuldigen van een van de ernstigste misdaden in de geschiedenis is geen humor, het is een misdaad', zei het secretariaat dinsdag op Twitter. 'Politieke satire is één ding, laster is een ander, ook onder het mom van humor.' 

Eduardo Evangelista, een cartoonist die bekendstaat als hertog bij de krant O Tempo de Minas Gerais, was een van Aroeira's leeftijdsgenoten die een soortgelijke tekening maakte over de mogelijkheid tot onderzoek. 'Het tonen van steun voor Aroeira markeert een standpunt: we zwijgen niet en we zullen niet gemakkelijk een autoritaire vooruitgang accepteren', zei hij.


De Brazilian Pers Associatie zei in een verklaring, dat afwijzing van kritiek kenmerkend is voor dictators en dat dreigementen de verdedigers van een vrije pers niet het zwijgen opleggen.

Aroeira, die eerder tijdens zijn bijna 50-jarige carrière te maken heeft gehad met rechtszaken en kritiek, zei dat dit de eerste keer was dat hij zich nerveus voelde onder het gewicht van de staat. Toch is hij niet berouwvol. 'De poging is zinloos', zei Aroeira in een video-interview. 'Ze zullen me niet opsluiten of me intimideren.' 

(Suriname Mirror/Brasil247/The Associated Press/Brasil de Fato/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten