donderdag 18 juni 2020

LVV-minister Parmessar voert overleg met VEAPS, SLM en Surinam Air Cargo Services

Bespreking over gang van zaken rond export groente en fruit

Vanaf woensdag 1 juli regulier elke woensdag een SLM-vlucht naar Amsterdam


De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Rabin Parmessar, heeft dinsdag een vergadering gehouden met de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), Radjesh Radjkoemar, directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), en Jeff Jodhabier en D. Sanches van Surinam Air Cargo Services (SACS), zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut woensdag 17 juni 2020. 

In de vergadering is een basis gelegd tussen de verschillende partijen om een aantal kwesties te bespreken. Groente en fruit bestemd voor de export dient allereerst geïnspecteerd te worden. Het is van belang dat de exporteurs tijdig (drie dagen van tevoren) op de hoogte gesteld worden als er een cargovlucht zal zijn. Rekening houdende hiermee heeft de directeur van de SLM aangegeven, dat indien een vlucht niet doorgaat dit minimaal twee dagen van tevoren zal worden doorgegeven aan de exporteurs. Hij gaf eveneens aan, dat vanaf woensdag 1 juli  er regulier elke woensdag een vlucht van de SLM richting Amsterdam zal worden uitgevoerd. De mogelijkheid voor andere markten is hierbij ook besproken.

Minister Parmessar heeft afgesproken, dat de exporteurs alle achterliggende claims op papier zullen zetten en dit uiterlijk eind juni aan de directeur van de SLM zullen aanbieden. De bewindsman zal zich dan in juli met de directeur van de SLM hierover buigen.

Tijdens de bespreking is ook uitvoerig gesproken over de problemen die de exporteurs ondervinden en dat zij zich zorgen maken over de opbouw van de pallets op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Het is gebleken, dat in sommige gevallen de dozen met groenten en fruit op één pallet worden geplaatst met postpakketten. Dit zorgt voor vertraging in Nederland en de groenten en fruit worden soms pas na enkele dagen vrijgegeven. In zulke gevallen moet zo'n zending gedumpt worden. Hieromtrent zijn afspraken gemaakt tussen de exporteurs en de SACS.

Daar de exporteurs de volle pond betalen voor het verzenden van hun vracht hebben zij ook recht om aan te geven op welke wijze hun producten verzonden dienen te worden, zei de bewindsman. Er zal aangegeven moeten worden hoeveel pallets ten behoeve van de groenten en fruit export ter beschikking worden gesteld. Aan de hand van deze informatie is het voor de exporteurs mogelijk te bepalen hoeveel groenten zij kunnen exporteren.

Parmessar heeft aangegeven dat op korte termijn een soortgelijke bijeenkomst zal worden gepland met vertegenwoordigers van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) en de Surinam Air Cargo Services (SACS).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten