donderdag 18 juni 2020

Aanhoudende gruweldaden tegen inheemse volkeren Brazilië ernstige bedreiging voor hun bestaan, levensonderhoud en welzijn

'President Bolsonaro gebruikt Covid-19 pandemie als rookgordijn illegale ontbossing en landroof voort te zetten'



Inheemse volkeren zijn de meest efficiënte beschermers van de biodiversiteit in de wereld en dit geldt met name voor de inheemse reservaten van Brazilië in de meest ongerepte delen van het regenwoud van de wereld. Bijna een vijfde van alle dieren en planten in de Amazone leeft in deze gebieden - die 25,5% van alle koolstofvoorraden in Brazilië behouden - en inheemse volkeren vertrouwen op deze ecosystemen en hun land voor hun levensonderhoud. 

De strijd om hun land te beschermen tegen illegale mijnbouw en houtkap in de regio is wreed en bloederig geweest, en er wordt beweerd dat de regering van Jair Bolsonaro de pandemie gebruikt als rookgordijn om de illegale activiteiten van ontbossing en landroof voort te zetten. De Noord-Braziliaanse staten, waaronder de Amazonas, zijn het zwaarst getroffen door de pandemie. Meer dan 60 inheemse gemeenschappen hebben Covid-19-gevallen bevestigd en de meeste zijn gemeld uit het Amazonegebied, van waaruit mensen alleen per boot of vliegtuig naar ziekenhuizen kunnen gaan - de gemiddelde afstand tussen inheemse dorpen en de dichtstbijzijnde intensive care-afdeling (ICU) ) in Brazilië is 315 kilometer.

Bovendien is het sterftecijfer onder de inheemse bevolking tweemaal zo hoog als dat van de rest van de Braziliaanse bevolking, volgens  belangenbehartigingsgroep Articulação dos Povos Indígenas do Brasil (APIB), die het aantal gevallen en sterfgevallen onder de 900.000 inheemse volkeren van het land bijhoudt. Ze beweert, dat 'het coronavirus heeft geprofiteerd van jarenlange openbare verwaarlozing'.

De inheemse volkeren werden ernstig bedreigd nog voordat de pandemie de wereld tot stilstand had gebracht. Illegale houthakkers, jagers en evangelische missionarissen zijn al jaren actief in het Amazone-regenwoud. Deze houthakkers en goudzoekers riskeren nu het virus naar afgelegen gemeenschappen te brengen, wat de angst voor genocide doet toenemen.

'Covid-19 arriveerde in de dorpen van mijn regio en de oudste en belangrijkste vallen langzaam af', zei Amaury Camizão Juruna van de Juruna-inheemsen en actief lid van het Slow Food-netwerk. 'Mijn oude vriend Porake is weg en mensen vertrekken naar andere gebieden. Ik blijf nadenken over de pijn van deze mensen. Ik heb lang met hen samengewerkt en kan niets doen om hen te helpen. Drie inheemse mensen van het eerste contact zijn al gestorven als gevolg van Covid-19', vervolgde Amaury.

De Juruna wonen in het Belo Monte Dam-gebied aan de Xingu-rivier in de staat Pará. De goedkeuring van nieuwe plannen met betrekking tot het damproject door het Braziliaanse Congres in 2005 heeft geleid tot de ontheemding van veel Juruna-families. Ouderen, vooral in inheemse samenlevingen, vormen een integraal onderdeel van het behoud van traditionele kennis, aangezien de meeste inheemse volkeren worden gekenmerkt door mondelinge tradities die generaties lang worden doorgegeven en cruciaal zijn voor hun culturele overleving. Sinds het uitbreken van het coronavirus - dat 'een Braziliaan per minuut doodt' - zijn de beslissingen van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro met betrekking tot de pandemie herhaaldelijk in twijfel getrokken.


Een hoofdartikel in The Lancet zei, dat de onverantwoordelijke omgang met de situatie door Bolsonaro heeft geleid tot totale verwarring in heel Brazilië, dat op 12 juni 2020 ongeveer 805.649 bevestigde gevallen van Covid-19 had, waardoor het een coronavirus-hotspot werd, de tweede alleen voor de Verenigde Staten wereldwijd. Studies tonen aan, dat het aantal sterfgevallen in augustus de 125.000 kan overschrijden. De onverschilligheid van de president brengt het leven van verschillende Brazilianen, met name de inheemse volkeren van het land die in afgelegen gebieden wonen, in gevaar. Ongeveer 13 miljoen Brazilianen hutten in favela's, waar aanbevelingen voor hygiëne, evenals sociale afstand, bijna onmogelijk te handhaven zijn.

Inheemse volkeren die voor hogere studies of op zoek naar werk naar stedelijke gebieden zijn verhuisd, worden gedwongen in precaire omstandigheden te leven met weinig tot geen toegang tot openbare diensten. Ondertussen hebben degenen die in verre regio's wonen geen basisvoorzieningen voor sanitair of gezondheidszorg.

'We hebben geen steun of hulp ontvangen van de regionale of de federale overheid. De gemeente draagt ​​haar steentje bij, maar de regering Bolsonaro heeft ons totaal uitgesloten. We zien onze familieleden lijden en moeilijkheden ervaren. We hebben geen boodschappen, eten of andere basisproducten om van te leven. We hebben om hulp gevraagd, maar niemand is naar voren gekomen om ons te helpen', zegt Sérgio Garcia Wará van de Sateré-Mawé, een groep inheemse volken die in de staat Amazonas woont. De Sateré-Mawé-gemeenschap heeft, net als verschillende andere inheemse volkeren, gestreden voor culturele en fysieke overleving en om hun voedselsoevereiniteit te bevorderen. 

Voedselzekerheid is voor hen nauw verbonden met de garantie van hun territoria, die zijn toegeëigend voor industriële doeleinden en die hun voedselsystemen en manier van leven onherstelbaar hebben veranderd.

'Inheemse volkeren zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de landbouw en zijn betrokken bij het aanbestedingsprogramma dat schoolkantines van de gemeente Vitória do Xingu bevoorraadt. Hier bereikt het contractbedrag tot 120 duizend reais (ongeveer 2.400 US$). Vóór Covid-19 stonden we voor verschillende uitdagingen, omdat het contract geen logistieke kosten omvat voor de distributie van voedsel, wat erg duur wordt. En met het niet sluiten van het aanbestedingscontract, blijven we dankzij Covid-19 achter met grote hoeveelheden fruit, groenten en ambachtelijke producten - op een schone en eerlijke manier geproduceerd, met respect voor de traditionele manier van werken van de Juruna. Onze landbouwactiviteiten worden altijd uitgevoerd met het grootste respect voor het bos en zijn bewoners samen met leden van de gemeenschap en partners', zei Amaury. 

Door de stijgende aantallen hebben ze geen andere keus dan zichzelf in quarantaine te plaatsen. Maar voor de Juruna's: 'Het isolement is erg moeilijk, vooral omdat we als collectief functioneren. We eten, werken, lopen samen. Bovendien betekent het niet kunnen vertrekken van het huis of naar de velden gaan, hier geen eten', zegt Camizão Juruna, die samen met andere leden van zijn volk donaties heeft ingezameld om kant-en-klare maaltijden te verstrekken aan huishoudens in zijn dorp. 'Namens de gemeenschap dank ik alle mensen die zich hebben aangemeld en donaties hebben gedaan, maar we hebben meer bijdragen nodig zodat het werk niet stopt', voegt hij eraan toe.

De benarde situatie van de inheemse volkeren van Brazilië wordt alleen maar verergerd door de illegale mijnbouw en houtkap op inheemse landen, die alleen maar is toegenomen sinds de pandemie het land trof. Volgens gegevens van het Braziliaanse Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE) is de ontbossing in het Braziliaanse regenwoud in april van dit jaar met bijna 64% gestegen in vergelijking met een jaar geleden. Vorige maand werd 156 vierkante mijl (405,6 vierkante kilometer) regenwoud vernietigd. Het gebied is twee keer zo groot als Washington DC. In april keurde FUNAI, de Braziliaanse Fundação Nacional do Índio, een wet goed die verhindert dat inheemse landen in afwachting van officiële afbakening in het kadaster als 'inheems' worden bestempeld.

De nieuwe wet, zo stellen milieuorganisaties, stelt degenen die illegaal inheems land bezetten in staat te beweren dat het land niet inheems is. Bovendien is de controversiële wet, voorlopige maatregel (MP) 910, die in december 2019 voor het eerst door Bolsonaro werd vastgesteld, nu het wetgevingsvoorstel PL2633 en wordt het geacht in permanente wetgeving te worden omgezet. Het stelt degenen die vóór december 2018 illegaal beschermde federale gronden hebben ontbost en bezet, in staat om het onroerend goed tegen gereduceerde prijzen te kopen.

Bolsonaro's vijandigheid jegens de inheemse volkeren die hij beweert te regeren en de volledige straffeloosheid waarmee zijn regering functioneert, hebben het voortbestaan ​​van de inheemse volkeren in gevaar gebracht. Zijn beslissingen en de aanhoudende gruweldaden op de inheemse volkeren van Brazilië zullen ingrijpende gevolgen hebben, aangezien ze volledig op hun land vertrouwen voor hun levensonderhoud en hun fysieke en spirituele welzijn.

(Suriname Mirror/Slow Food)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten