donderdag 18 juni 2020

Nadat Covid-19 Peru trof, liep Maria Tambo honderden kilometers naar huis

'Ik wil niet meer naar Lima, ik denk dat ik daar zou sterven met mijn meisjes'



Maria Tambo (40) en haar dochters kwamen voor het eerst naar de Peruaanse hoofdstad vanuit een afgelegen dorp in het Amazone-regenwoud, zodat de oudste, Amelie, het eerste familielid kon worden dat naar de universiteit ging. De 17-jarige tiener heeft een prestigieuze beurs gewonnen om te studeren aan de Universidad Científica del Sur in Lima, en de familie heeft grote dromen. 

Ze helpen Amelie op weg en Maria haalt geld op in een restaurant. Maar, toen Covid-19 Peru trof, stopte het land. Meer dan 70 procent van de mensen werkt in de informele economie en wanneer de regering van het land strakke lockdowns begint op te leggen, ziet Tambo dat banen verdwijnen. Na bijna twee maanden quarantaine hebben ze geen geld meer om gehuurde kamers of eten te betalen.

Tambo besloot terug te keren naar hun dorp in de regio Ucayali, 500 kilometer verderop. Met het openbaar vervoer in lockdown, is de enige optie om te voet te reizen. 'Ik weet hoe gevaarlijk het is voor mijn kinderen, maar ik heb geen keus', zegt ze. 'Ik sterf terwijl ik probeer hier weg te komen of sterf van de honger in mijn kamer.' 

'Ik heb mijn huis niet meer verlaten sinds de regering quarantaine heeft aangekondigd. Maar, ik heb geen geld meer.'

Tambo en haar dochters verlieten begin mei Lima. Ze droeg een gezichtsmasker en baby Melec op haar rug, samen met een grote veelkleurige rugzak bestrooid met een klein hartje. Amelie en Yacira liepen met veel moeite aan hun zijde en brachten hun eigen pakketten mee. Aan de rugzak van Yacira hangt een roze beer. Duizenden andere Peruanen zijn onderweg, wanhopig om te ontsnappen aan een pandemie en inkomensverlies.

Hun epische reis, langs stoffige snelwegen, spoorlijnen en donkere landelijke wegen, zal de Tambo's door de hoge Andes voeren voordat ze het Amazone-regenwoud bereiken - een gevaarlijke route voor een vrouw die alleen reist met drie kinderen.

Er waren tijden van goedheid en opluchting toen ze de reis stopten door een paar ritten over de weg te rijden. Een chauffeur gooit eten naar hen als hij voorbij komt. Maar, meestal lopen Tambo en haar dochters.

Op de derde dag, toen ze in ijle lucht liepen in de Andes, 15.000 voet boven zeeniveau, had een vrachtwagenchauffeur medelijden met het gezin, gaf ze een lift naar de volgende stad en gaf ze eten. 'Ik heb zoveel gelopen', zei ze tegen de chauffeur en probeerde tranen van dankbaarheid tegen te houden. Het was een korte pauze voor hun voeten. 'De hand van mijn dochter werd paars', zei ze.

De terugreis behelst meer dan uithoudingsvermogen. Tambo moet ook door een politiecontrolepost navigeren om te voorkomen dat inwoners van Lima, het coronaviruscentrum van het land, het virus verspreiden naar landelijke gebieden. Ondanks de moeilijke lockdown-regels, is Peru al een van de meest ernstige landen ter wereld sinds de pandemie van Covid-19, met meer dan 230.000 gediagnosticeerde gevallen en meer dan 6.800 sterfgevallen tot nu toe. Deskundigen zijn van mening, dat het aantal hoger zou kunnen zijn en dat het ziekenhuissysteem onder druk staat om een ​​pandemie te behandelen.

In San Ramon, net voordat Tambo het bos in ging, werd ze door een politieagent  ondervraagd. 'Je kunt hier niet met kinderen langs', zei hij. Tambo onderhandelde met hem. 'Ik ga alleen terug naar mijn boerderij, in Chaparnaranja, waar ik een week ben geweest.' Ze kon de agent niet vertellen dat ze uit Lima kwam, anders liet hij haar de reis niet voortzetten. Maar, de vermoeide moeder overleefde het.

Na zeven dagen en nachten en 300 mijl reizen, bereikten Tambo en haar kinderen hun thuisprovincie, de regio Ucayali, waar ook de inheemse Ashaninka woonden.

Een laatste obstakel ligt op hun pad - toegang tot het gebied is verboden vanwege virussen. 'Wat gebeurt er als een besmette persoon binnenkomt? Hoe kunnen we ontsnappen?' vertelde een van de lokale Ashaninka-leiders. 'Het enige masker dat we hebben is lucht. Ons gezondheidscentrum heeft niets tegen het virus.' Maar Tambo was vastbesloten. Ze onderhandelde met lokale leiders en mocht naar huis - op voorwaarde dat zij en de kinderen 14 dagen werden verbannen.

Ze kwamen 's nachts aan, Tambo overweldigd toen de familiehonden renden om hen te begroeten. Ze knielde en huilde en dankte God dat hij haar mee naar huis had genomen, toen de dieren met hun staart kwispelden en de baby op haar arm aanraakten. Toen de tranen vloeiden, kwamen haar man en schoonvader uit de duisternis tevoorschijn. Er is vreugde, maar afstand. Niemand kan aanraken. Niemand kan knuffelen vanwege een virus. 'Het is erg moeilijk, we lijden veel', vertelde ze hen door zijn tranen. 'Ik wil niet meer naar Lima. Ik denk dat ik daar zou sterven met mijn meisjes.'

(Suriname Mirror/CNN/Press Insider Daily)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten