donderdag 2 april 2020

'Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 ter voorkoming dat crisis reeds zwakke economie verder grond in boort'

'De Wet Uitzonderings- toestand heeft specifiek met Covid-19 te maken'


De Wet Uitzonderings- toestand Covid-19, die momenteel nog in concept is, heeft tot doel de coronavirus-crisis te overbruggen die momenteel de hele wereld verlamt. De wet moet volgens parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons voorkomen, dat de crisis de reeds zwakke economie verder de grond in boort. 

De parlementsvoorzitster zegt donderdag 2 april 2020 in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) kennis te hebben genomen van de discussies die momenteel hieromtrent worden gevoerd. Echter wijst zij erop, dat die discussies worden gevoerd op basis van iets dat is uitgelekt naar de media. 'Terwijl niet hetgeen dat is uitgelekt in de Assemblee behandeld zal worden.'

Ze geeft aan, dat er nog feedback van onder meer de oppositie verkregen moet worden en er een duidelijk raamwerk moet komen. Geerlings-Simons wijst erop dat andere landen in de wereld, en ook in het Caribisch gebied, reeds bijzondere toestanden hebben afgekondigd. Volgens haar denkt men in Suriname alleen maar aan een avondklok wanneer er over bijzondere toestand wordt gesproken. Maar, er komt veel meer bij kijken, waarbij er voor zowel de regering als de burgerij regels zijn.

Zo zou de overheid de mogelijkheid geboden kunnen worden om veldhospitalen neer te zetten op percelen die niet in gebruik zijn, zonder de eigenaar te hoeven vergoeden.
Ook zou de overheid, zoals al in andere landen gebeurt, kunnen vragen dat hotelkamers ter beschikking worden gesteld voor burgers.
Een andere maatregel tijdens de bijzondere toestand kan ook zijn, dat huurders niet uit een huis worden gezet, omdat zij de huur niet kunnen betalen.

Ten aanzien van de discussie die momenteel wordt gevoerd, verduidelijk Geerlings-Simons, dat in de Grondwet sprake is van twee artikelen. In artikel 72 staat, dat een wet moet worden gemaakt waarmee de noodtoestand wordt afgekondigd. Artikel 23 zegt echter, dat omdat de burgers beperkt gaan worden in hun vrije beweging, dat bij wet moet worden gedaan. Volgens haar is die wet nooit gemaakt, maar dat die nu met spoed gemaakt zal worden nu de Covid-crisis zich voordoet. Ze verduidelijkt dat de twee wetten aan elkaar gekoppeld zijn.

Verder voegt de parlementsvoorzitster eraan toe, dat in Suriname de mogelijkheid bestaat, dat de regering van het parlement toestemming krijgt om zonder wet de noodtoestand af te kondigen. Voorzitster Geerlings:Simons: 'We willen dat niet. Wat we willen is een uitzonderingstoestand die de Grondwet ook beschrijft en dat er ook gradaties in komen, net als in andere landen met de code yellow, orange, red en waarin de regering gaandeweg aankondigt waar we zijn en wat dan de maatregelen zijn waardoor de burger rechtszekerheid heeft.'

Ze verduidelijk verder, dat in de wet ook een kader komt van wat de regering kan en niet kan en welke soorten voorzieningen en maatregelen er zijn. Ze benadrukt dat er namelijk ook essentiële burgerrechten zijn die zelfs tijdens oorlog overeind blijven staan. Verder moet er ook duidelijk worden aangegeven wanneer de uitzonderingstoestand begint en eindigt. Tijdens de uitzonderingstoestand mag de regering meer doen dan bij wet is vastgesteld.

Geerlings-Simons benadrukt, dat de Wet Uitzonderingstoestand specifiek met Covid-19 te maken heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten