donderdag 2 april 2020

Paramedici, artsen en verpleegkundigen in Bogota, Colombia, in actie met karavaan ambulances en sirenes

(Byron foto: Twitter)
Actie is steun aan collega's en protest tegen uitblijven salaris


Paramedici, artsen en verpleegkundigen gingen woensdag 1 april 2020 met ambulances de straten van de Colombiaanse hoofdstad Bogota op, met sirenes om hun steun te betuigen aan collega's en te protesteren tegen wat zij zeggen salarisverliezen te midden van de wereldwijde coronavirus pandemie. 

De gezondheidswerkers, begeleid door de politie, stopten voor een kliniek in het noorden van de stad om collega's die binnen werkten toe te juichen.


zijn meer dan 1.000 bevestigde gevallen van Covid-19 in het Andesland en 17 mensen zijn aan de ziekte overleden.

Ambulancechauffeur Carlos Camargo zet zich in voor de bestrijding van het virus, maar zei dat hij gefrustreerd was door mensen die zich niet houden aan een 19 dagen durende nationale lockdown die vorige week is begonnen. 'Het is zo fijn om dit werk te doen', zei hij. 'Maar, het is zo moeilijk om alleen te vechten, het is moeilijk om te zien dat de gemeenschap niet meewerkt, om mensen zonder bescherming op straat te zien lopen.'


De quarantaine duurt tot 13 april, hoewel de regering een verlenging niet heeft uitgesloten. Mensen blijven thuis, behalve om te werken in essentiële diensten, om voedsel en medicijnen te kopen en om medische afspraken bij te wonen, naast andere uitzonderingen. De ambulance-karavaan moest ook de aandacht vestigen op vertraagde salarisbetalingen bij sommige ziekenhuizen en klinieken.

De regering heeft meer dan $ 1,47 miljard aan financiering aangekondigd om faciliteiten te helpen omgaan met het coronavirus, maar werknemers zeggen dat het geld de werknemers niet heeft bereikt. 'We dringen er bij de regering op aan om ons te helpen, zodat we betaald kunnen worden ... zodat ze ons kunnen helpen met de gezondheidsdiensten om ons te betalen', zei verpleegster Andres Merchan. Gezondheidswerkers in andere steden hebben ook te kampen met  late salarisbetalingen.

'Het is onze plicht om anderen te helpen, maar wie zal ons helpen?' Verpleegassistent in Cartagena, Seidy Franco, vertelde de lokale Caracol-radio. 'Hongerige helden kunnen niet werken.'

De gezondheidssector in Colombia is chronisch onder-gefinancierd en werd de afgelopen jaren verder belast door de toestroom van meer dan 1,7 miljoen migranten uit het naburige Venezuela.

De Colombiaanse autoriteiten, die zich haasten om veldhospitalen voor te bereiden op het begeleiden van mildere Covid-patiënten, schatten dat tot 4 miljoen mensen, ongeveer 8% van de bevolking, besmet kunnen raken met het virus.

(De Surinaamse Courant/La FM/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten