zaterdag 4 april 2020

Gevangenisstraffen van 4-16 jaar voor 12 verdachten cocaïnesmokkel in Guinee-Bissau

1,8 Ton cocaïne verstopt in meelzakken in september 2019 onderschept


Een rechtbank in Guinee-Bissau heeft 12 mensen veroordeeld wegens smokkel van cocaïne na de inbeslagname van vorig jaar van 1,8 ton van de drug die verstopt zat in meelzakken, de grootste vangst in de geschiedenis van de West-Afrikaanse natie. 

De twee waarvan wordt aangenomen dat ze de leiders van de groep zijn, zijn nog steeds op de vlucht, maar ze werden allebei bij verstek veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf voor het smokkelen van drugs, het witwassen van geld en het financieren van terrorisme, aldus de regionale rechtbank in een uitspraak die laat op donderdag 2 april 2020 werd gepubliceerd.

Tien anderen die in hechtenis zijn genomen, kregen gevangenisstraffen van vier tot veertien jaar. De groep bestond uit burgers van Colombia, Guinee-Bissau en Portugal, aldus de rechtbank.

De voormalige Portugese kolonie aan de Atlantische kust is lange tijd een belangrijke oversteekplaats geweest voor Latijns-Amerikaanse cocaïne op weg naar Europa. De politie deed in maart 2019 een vangst van 800 kilo voordat
in september vorig jaar de 1,8 ton in beslag werd genomen.

Antonio Mazzitelli, het hoofd van het regionale bureau van de Verenigde Naties voor drugs en misdaad, feliciteerde Guinee-Bissau met wat hij een stoutmoedig vonnis noemde. 'We groeten deze belangrijke stap op weg naar de consolidering van de rechtsstaat', zei Mazzitelli. 'We staan ​​klaar om de VN-steun aan Guinee-Bissau voort te zetten.'



Guinee-Bissau is de thuisbasis van slechts 1,8 miljoen mensen en beslaat slechts 10.800 vierkante mijlen (27.97187 km²), maar de overvloed aan afgelegen eilanden en ongepolijste mangrovekreken maakt het een ideaal gebied voor smokkelaars.


(De Surinaamse Courant/La Libre Afrique/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten