zaterdag 4 april 2020

Braziliaanse goudkoorts in Amazone gaat ondanks Covid-19 pandemie gewoon door

Voortzetten ontbossing en goudwinning zorgen voor vrees onder inheemse gemeenschappen

(Bron foto: Congresso em Foco)
Sommige inheemse groepen hebben hun dorpen afgesloten vanwege angst voor verspreiding van het Coronavirus


Terwijl het Coronavirus zich verspreidt, blijft de Braziliaanse goudkoorts in de Amazone doorgaan - wat de angst voor inheemse groepen aanwakkert. Met de terugtrekking van de milieuregelgevers, wekt een nieuwe goudkoorts de vrees op dat de ontbossing zou kunnen verviervoudigen in de Amazone-staat Pará, het epicentrum van de illegale goudmijnindustrie in Brazilië, restaurants en balken zijn gesloten om de verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. 

Maar, in de belangrijkste illegale goudmijngebieden van de staat, dicht bij Novo Progresso en Itaituba - plaatselijk bekend als Nugget Town - slaat de lokale politie het staatsbesluit in de wind en blijven de goudzoekerskampen open. Scholen, kerken en winkelcentra zijn gesloten. Maar, bedrijven die reserveonderdelen voor machines verkopen en de graafmachines repareren die worden gebruikt in de bloeiende goudmijnindustrie van de staat zijn open. Hetzelfde is te zien in Rondônia, waar winkels, die kettingzagen en mijnbouwapparatuur verkopen en verhuren in de steden Ji Paraná, Ariquemes en Espigão do Oeste, deze week open waren, terwijl andere niet-essentiële winkels gesloten waren.


Te midden van een wereldwijde lockdown als gevolg van het coronavirus, vertelden goudzoekers van locaties in vijf Amazone-staten aan Unearthed, dat ze niet van plan waren te stoppen met werken tijdens de pandemie, waardoor de angst voor verhoogde ontbossing en de mogelijke verspreiding van ziekten naar kwetsbare inheemse groepen werd gewekt.

Ondertussen zeiden bronnen binnen en in de buurt van de Braziliaanse milieubeschermingsinstanties, Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais) en ICMBio (Instituto Chico Mendes de Conservao da Biodiversidade), dat ze weinig andere keus zouden hebben dan hun inspanningen te verminderen om illegale activiteiten in de hele Amazone te voorkomen, aangezien oudere personeelsleden van het rooster werden gehaald en reisbeperkingen de activiteiten beperkten.

De pandemie zal het werk van de Braziliaanse milieu-inspectiebureaus nog meer in gevaar brengen, na meer dan een jaar van wat de medewerkers van het bureau hebben beschreven als een opzettelijke poging van de regering van president Jair Bolsonaro om hun werk te ondermijnen. 'Zelfs voordat de pandemische ontbossing snel groeide, en nu, met de terugtrekking van de inspectieteams, konden we in sommige gebieden een verviervoudiging van de ontbossing zien', zei een senior medewerker van ICMBio met grondige kennis van het inspectieproces.

Inheemse vertegenwoordigers in de Amazone-staten vertelden Unearthed, dat ze doodsbang zijn voor de pandemie die hun gemeenschappen bereikte en voor een golf van landroof en geweld door groepen, die willen profiteren van het verzwakte toezicht op een regio die al berucht moeilijk te controleren is.

Anderen melden, dat ze al een stijging van de activiteit op hun land hadden opgemerkt. 'Sinds het begin van het jaar was houtkap begonnen, maar het was nog niet zo ver. Maar, nu handelen ze sneller tijdens quarantaine', vertelde Eric Karipuna, leider van de Karipuna-bevolking in Rondônia, aan Unearthed.
 
Sommige inheemse groepen hebben hun dorpen afgesloten vanwege de angst voor de verspreiding van het virus en hebben de regering opgeroepen om houtkappers en mijnwerkers uit hun territoria te verdrijven.

Lees hier het gehele Engelstalige artikel!

(De Surinaamse Courant/Unearthed-Greenpeace UK)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten