zaterdag 4 april 2020

EBGS-dominee Hesdie Stuart Zamuel (74) overleden

'Wij missen in broeder Zamuel een zeer toegewijde dienaar van de Heer van kerk en zending'


Hesdie Stuart Zamuel, dominee van de Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBGS), is vandaag, zaterdag 4 april 2020, overleden. Hij vierde op 19 maart nog zijn 74e verjaardag. Het nieuws van zijn overlijden wordt bevestigd door het provinciaal bestuur, aldus de Ware Tijd. 

Zamuel behaalde zijn doctoraat in de theologie aan de Universiteit van Kampen in Nederland.

In Suriname heeft hij twee termijnen de functie van praeses bekleed, inclusief zijn uitverkiezing tijdens de synode van augustus 2014. Hij was docent aan het Theologisch Seminarie der EBGS, dat hij ook heeft geleid als directeur (1990-1999) en was van 1987 tot en met 1996 voorzitter van het zendingsbestuur. In zijn kerkelijke loopbaan was hij verder negen jaar legerpredikant.

'Broeder Zamuel staat bekend als een man die God met wijsheid heeft gezegend', aldus het provinciaal bestuur. Hij wordt geprezen voor zijn theologische publicaties waarmee hij heeft geholpen de theologie vanuit een Surinaamse context te ontwikkelen.

Zamuel heeft verschillende kleine profeten uit het Oude Testament naar het Sranantongo vertaald. 'Wij missen in broeder Zamuel een zeer toegewijde dienaar van de Heer van kerk en zending.' 

Voor de EBGS een tweede klap in korte tijd. Op 27 februari overleed dominee Karel Zeefuik op 86-jarige leeftijd. Zeefuik was 'doctorandus in de theologie', promoveerde in 1973 aan de Universiteit Utrecht in de godgeleerdheid en stichtte het Surinaams Bijbel Comité, de voorloper van het nu ingeburgerde Surinaams Bijbelgenootschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten