zaterdag 11 april 2020

Eerste twee doden door Coronavirus in Colombiaanse gevangenis

Twee gedetineerden (63 en 78 jaar) Villavicencio gevangenis overleden

Minister van Justitie was gewaarschuwd dat een infectie een ongekende opstand zou kunnen veroorzaken


Het Instituto Nacional Penitenciario y Carcelario (INPEC) in Colombia meldt de eerste twee doden van het Coronavirus na weken van passiviteit van de regering Colombia's gevangenissen staan ​​op het punt te ontploffen, nadat de autoriteiten de eerste twee fatale zaken van het coronavirus hebben bevestigd en minister van Justitie Margarita Cabello blijft volhouden niets te doen. 

De dood van een 63-jarige man die op 1 april werd vrijgelaten uit Villavicencio's en beelden uit de overbevolkte gevangenis met naar verluidt zieke gevangenen volgden op weken van niets doen van de minister, die was gewaarschuwd dat een infectie een ongekende opstand zou kunnen veroorzaken.


De minister beloofde een noodbesluit uit te vaardigen, dat de vrijlating van gevangenen mogelijk zou maken nadat ten minste 23 gevangenen waren omgekomen bij protesten, waarbij maatregelen werden geëist om uitbraken te voorkomen in de beruchte overvolle en onhygiënische gevangenissen die gewelddadig werden.


Colombia zegt, dat minstens 23 doden en 91 gewonden zijn gevallen tijdens massale gevangenisrellen. Cabello heeft vervolgens vorige maand een noodtoestand in de gevangenis verklaard en beloofd een decreet uit te vaardigen dat de vrijlating van 10.000 gevangenen zou toestaan, maar heeft sindsdien niets meer gedaan.


Deskundigen op het gebied van strafrecht waarschuwden, dat de passiviteit van de minister een recept was voor een ramp, niet alleen omdat de gevangenissen in Colombia petrischalen zijn voor elk soort virus, maar een paniekreactie binnen de gevangenisbevolking kan onbeheersbaar worden. Dezelfde experts op het gebied van strafrecht hebben het gelekte ontwerpbesluit van de minister vernietigd om gevangenen vrij te laten, en benadrukten dat het alleen gevangenen zou vrijlaten die niet eens in de gevangenis mochten zitten, omdat ze bijvoorbeeld ziek waren of drie vijfde van hun straf hadden uitgezeten.

Gevangenisinstantie INPEC vaardigde een eveneens nutteloos speciaal protocol uit na de bevestiging van de eerste dode van het coronavirus dat kwetsbare patiënten zou scheiden van de 1.900 gevangenen die in de gevangenis waren opgesloten voor slechts 1.000.

Cabello's onvermogen om te handelen verbijstert zowel experts als wetgevers die waarschuwden dat het niet garanderen van de fundamentele mensenrechten van gedetineerden in een crisis als veroorzaakt door de coronavirus pandemie, catastrofale gevolgen kan hebben.


'Waar wacht ze op?' vroeg oppositie-senator Ivan Cepeda vrijdag 10 april 2020, toen gevangenen smeekten om hulp en benadrukten dat ze, ondanks dat ze opgesloten zijn, mensen zijn. Cabello en de reactie van de minister van Justitie op wanhopige kreten om medeleven waren zelfs erger dan niets te doen, aangezien het ministerie tweette dat het Coronavirus geen bedreiging vormde voor honden.

(Suriname Mirror/El Tiempo/Colombia Reports/Twitter/RCN Radio)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten