zaterdag 11 april 2020

Kleine vissers voelen zich enorm in de steek gelaten door ministerie van LVV - 'De minister heeft geen verstand van de sector'

'Minister weigert mee te werken aan constructieve oplossingen vele problemen'

Indien de overheid niet met concrete plannen komt voor problemen volgen mogelijk acties


Kleine vissers voelen zich enorm in de steek gelaten door de regering. Vooral de houding van minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bevalt de groep niet. De ondernemers zeggen, dat de bewindsman weigert mee te werken aan constructieve oplossingen voor de vele problemen waarmee de sector kampt, waardoor het steeds moeilijker voor hen wordt om het hoofd boven water te houden. 

Meer dan honderd eigenaren van vissersboten hebben zich de afgelopen dagen gebogen over de slechte positie van de sector, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 11 april 2020. De vissers zijn teleurgesteld en zullen niet schromen om binnenkort acties te voeren indien de overheid niet met concrete plannen komt voor hun problemen.

'We zitten met de handen in het haar. Ons brood staat op het spel. Un no mang moro', zegt Akash Sital, vertegenwoordiger van de ontevreden groep. Gesprekken tussen het Visserscollectief, de officiële vertegenwoordiging van deze groep, en LVV heeft niets positief opgeleverd.

Volgens de vissers heeft Parmessar bij zijn aantreden op het ministerie ruim een jaar geleden een aantal maatregelen aangekondigd die moeten leiden tot ordening van de sector. Maar, volgens de ondernemers heeft de minister onvoldoende rekening gehouden met de realiteit. Zo stond de minister erop, dat elke boot voorzien moet zijn van een Vessel Monitoringssysteem, een gps op de boten, waardoor zeepiraterij en andere vormen van misdaad op zee voorkomen kan worden.

Daarnaast heeft Parmessar ook regels vastgesteld voor de grootte van de boten, de vadem (diepte tot waar de vissers mogen werken) en de grootte van ijsboxen die per boot vervoerd mogen worden bij vertrek naar zee. Degene die zich niet houdt aan de regels wordt gestraft met torenhoge boete of intrekking van de vergunning. De vissers wijzen er echter op, dat de maatregelen slechts op papier redelijk zijn, omdat de praktijk anders is. 'De minister heeft geen verstand van de sector dus hij zou eigenlijk onze voorstellen ook moeten meenemen maar hij heeft ons gewoon aan een kant gelaten. A man wani broko a sector', benadrukt de ontevreden groep.

Overlegmomenten en beloftes die maanden geleden waren gedaan aan de vissers, zijn tot nu toe uitgebleven. Pogingen om weer te praten met Parmessar hebben tot nu toe niets opgeleverd.

Sital benadrukt, dat de kosten voor de eigenaren van vissersboten niet meer te dragen zijn. 'De lasten zijn zo zwaar voor ons, dat we nauwelijks uit de kosten komen. Wij allemaal hier hebben grote leningen genomen om in de boten te investeren maar we kunnen dat niet terugbetalen. Wi e dede, nauwelijks unu man pai den paiman.' Volgens hem wordt alles duurder terwijl de prijs van vis is gedropt.

Sital: 'Het lijkt alsof LVV ons de oorlog heeft verklaard. We vragen daarom aan president Bouterse om in te springen en onze problemen aan te horen want wij kunnen echt niet verder op deze manier.'

De Ware Tijd schrijft tot slot, dat het (nog) niet gelukt is om een reactie van Parmessar te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten