zaterdag 11 april 2020

Pater Bas Mulder (88) in Nederland overleden aan gevolgen coronavirus

Naast zijn kerkelijke verplichtingen droeg hij bij aan ontwikkeling van sport


Pater Bas Mulder (88) is gisteren, vrijdag 10 april 2020, in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij kwam als 28-jarige naar Suriname en vertrok na een halve eeuw terug naar zijn geboorteland. 

'Sebastianus, Adrianus, Wilhelmus, Rudolfus Mulder, kwam in 1959 naar ons land als een jonge, vitale, sportieve geestelijke. Deze energieke doordrammer, boordevol gemeenschapszin zou voortaan bij en met ons blijven, in harmonie met ons werken en in dit land, waar hij intens van ging houden en hem tot een tweede vaderland werd', zo beschrijft Guno Hoen pater Mulder in zijn boek 'Onze sporthelden'. Mulder was een fervente sporter.

Pater Mulder stond bekend om zijn eigen kritische opmerkingen in de militaire periode. Hij vertrok op 2009 uit het land.

'Niet alleen in geestelijk en sociaal-maatschappelijk opzicht heeft hij zich ontpopt als een waardevolle persoonlijkheid, maar ook op sportgebied gaat hij onze geschiedenis in als een sterke kracht die evenals andere grootheden een grote bijdrage heeft geleverd aan de sportontwikkeling. Vanwege zijn levenskeuze - priester - moest hij in Nederland uiteraard afstand doen van de hem geliefde reguliere club wedstrijdsport, maar hij bleef spelen in de vertegenwoordigende teams van college en seminarie.'

In Suriname is Mulder vanaf de jaren zeventig jarenlang een toonaangevende, populaire en zeker wel de meest herkenbare grote-afstand-loper geweest. Hij heeft naast zijn kerkelijke verplichtingen bijgedragen aan de ontwikkeling van volleybal, tafeltennis, zwemmen, wielrennen, dammen en basketbal.

Pater Bas Mulder was de eerste voorzitter van de Volleybalbond in Suriname, en organiseerde in het Patronaat grote jeugd-damtoernooien met honderden spelers. Ook in de atletiek eindigde Bas vaker binnen de eerste drie, totdat hij in 1992 aan zijn 70e en laatste wedstrijd deelnam.

Hij werd in Suriname vooral bekend als priester van het Rooms Katholiek Bisdom door zijn programma’s bij eerst Radio Apintie en toen bij de STVS in 1966. De meeste ouderen kennen hem van het programma 'Een Woord van de Kerk', waarin hij sociale en maatschappelijke issues koppelde aan het woord van God, en later met 'Burger en Samenleving'. Wanneer Bas Mulder sprak, dan luisterde een ieder naar woorden van wijsheid en een onwrikbaar geloof. Bas gaf ook les op de Louiseschool, en was ook daar streng, maar erg geliefd.

Mulder werd geboren in Beugen, Oost Brabant, Nederland. Hij zou in juli 89 jaar worden.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Starnieuws)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten