woensdag 8 januari 2020

Rook van bosbranden Australië bereikt landen in Zuid-Amerika...

Rook uit Australië bereikt meest zuidelijke staat Brazilië, Rio Grande do Sul

Rook van de branden ook zichtbaar in Chili en Argentinië


Rook van bosbranden die in het oosten van Australië woeden, bereikte dinsdag 7 januari 2020 Brazilië, aldus een tak van het Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE), op Twitter.


Onder verwijzing naar satellietbeelden zegt de afdeling Remote Sensing van het instituut, dat de rook was aangekomen in de meest zuidelijke staat van Brazilië, Rio Grande do Sul.


Privé meteorologisch bedrijf MetSul tweette ook over de komst van een rookwolk naar Porto Alegre, de hoofdstad van Rio Grande do Sul, maar benadrukte dat 'de aanwezigheid van rook uit Australië in de lucht bijna onmerkbaar is, ondanks dat de satelliet die rook in de atmosfeer laat zien over het geweldige Porto Alegre'.



De meteorologische dienst van Chili zei maandag, dat rook van de branden zichtbaar was in Chili en Argentinië. Dat betekent dat de wazige rookwolk, op ongeveer 6.000 meter (20.000 voet) in de lucht, meer dan 12.000 kilometer (7.500 mijl) aflegde om Zuid-Amerika te bereiken.


Maar, de afdrijvende rook zal de gezondheid van de inwoners van het continent niet negatief beïnvloeden, zei de Chileense dienst.

Door branden die Australië sinds september hebben verwoest, zijn 24 mensen omgekomen en ongeveer acht miljoen hectare (80.000 vierkante kilometer) land verwoest - een gebied zo groot als Ierland of de Amerikaanse staat South Carolina.


Na een catastrofaal weekend verwelkomden Australische brandweerlieden - ondersteund door Amerikaanse en Canadese troepen - regen en een daling van de temperatuur om hun inspanningen vroeg in de week op te voeren voordat de komende dagen een nieuwe hittegolf wordt verwacht.

Reserve troepen zijn ingezet om door het hele land te helpen, en de regering heeft een eerste Aus $ 2 miljard ($ 1,4 miljard) gereserveerd voor een nationaal herstelfonds voor verwoeste gemeenschappen.


(Suriname Mirror/Selecoes/AFP/Twitter/Diario de Grande ABC/Correio Braziliense)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten