woensdag 8 januari 2020

BEP: 'Elke Surinamer moet in gelijke mate kunnen profiteren van rijkdommen van dit land'

BEP feliciteert de Surinaamse natie met de vondst van aardolie voor de kust


'De partij voor Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP) spreekt de hoop uit, dat de voordelen die de olievondst met zich meebrengt, net als alle andere rijkdommen van het land, evenredig toegankelijk zijn voor alle Surinamers. Kortom, elke Surinamer moet in gelijke mate kunnen profiteren van de rijkdommen van dit land. 

De BEP feliciteert de Surinaamse natie met de vondst van aardolie voor de kust. President Desi Bouterse en directeur Rudolf Elias van Staatsolie Maatschappij Suriname NV hebben dinsdag het nieuws gebracht. Zij werden tijdens het persmoment geflankeerd door vicepresident Ashwin Adhin, Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, Natuurlijke Hulpbronnen-minister Sergio Akiemboto en de coalitieleden Ronnie Asabina (BEP) en Mike Noersalim (HVB). 

Apache Corporation en Total SA zijn bij de Maka Central-1 boorput voor de kust van Suriname in blok 58 op een grote olievondst gestuit. De put is geboord met behulp van het boorschip Noble Sam Croft. De BEP ziet in deze positieve ontwikkeling van de aardolie-industrie de bedrijfsslogan Vertrouwen in eigen kunnen meer cachet krijgen.

Het harde werken is beloond en we zijn daarmee blij. Maar, we mogen echter niet achterover gaan leunen, er is juist nu veel werk aan de winkel. We zijn als overheid bezig om de economie te diversifiëren met verbreding van de basis van de economie. We moeten voortgaan op de ingeslagen weg. 

In vergelijking met landen die pas kennis maken met aardolie, heeft Suriname een voorsprong in beleid, kennis en expertise in de aardolie-industrie. Mocht buurland Guyana als nieuwe olieproducerend land Suriname benaderen voor samenwerking op dit gebied, dan zouden we niet moeten schromen om daarop in te gaan. Het Surinaams belang moet echter onder alle omstandigheden prioriteit genieten. 

Met deze nieuwe impuls aan de aardolie-industrie en de verwachte positieve impact op de nationale economie is het aangeraden, dat we als land wat geld aan een kant te zetten om eventuele slechte tijden te kunnen overbruggen. Mineralen komen voort uit de natuur en we kunnen moeilijk of helemaal niet weten hoelang ze voorradig zullen zijn. Hun voorkomens zijn totaal afhankelijk van de natuur.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten