woensdag 8 januari 2020

OM Nederland in cassatie tegen vonnis om in beslag genomen 19.5 miljoen euro aan Suriname terug te geven

19.5 Miljoen euro niet binnenkort richting Suriname

Handelsbanken blijven verdacht van witwassen


Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft cassatie ingesteld bij de Hoge Raad tegen het vonnis van rechtbank Noord-Holland in Haarlem om de 19.5 miljoen euro terug te geven aan Suriname. Het OM had twee weken de tijd hiervoor en heeft op de laatste dag beroep aangetekend. Het was verwachtbaar dat het OM in beroep zou gaan tegen het vonnis, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 8 januari 2020. Het beslag op het geld is nog niet opgeheven.

Op 24 december heeft de rechtbank het Nederlandse OM in het ongelijk gesteld. Het beslag op de geldzending dat sinds april 2018 was opgelegd, werd opgeheven. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) werd in het gelijk gesteld. De rechtbank oordeelde, dat de CBvS staatsimmuniteit genoot. De geldzending is volgens de rechter onrechtmatig in beslag genomen.

De CBvS, de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank en de Finabank hadden een klaagschrift ingediend tegen het OM. De drie handelsbanken werden niet ontvankelijk verklaard. De verscheping van de 19.5 miljoen euro was onder leiding van de CBvS. De handelsbanken worden verdacht van witwassen. Deze verdenking is nog niet opgeheven. Deze strafzaak moet nog worden behandeld.

Het Nederlandse OM heeft zich niet neergelegd bij de uitspraak van de rechtbank en wil door cassatie in te stellen gaan voor vernietiging van het vonnis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten