woensdag 8 januari 2020

Abdoel (NDP): 'Wij kunnen met zekerheid vaststellen, dat de toekomst van ons land er anders zal uitzien'

'De vondst zal zonder twijfel de game changer zijn voor ons als land in de komende jaren'


'De recente olievondst heeft best wel velen verrast. Het is een markant moment waarbij wij met zekerheid kunnen vaststellen, dat de toekomst van ons land er anders zal uitzien. Hoe anders zal nog bepaald worden door de hoeveelheid olie die gevonden is', zegt NDP-fractieleider Amzad Abdoel vandaag, woensdag 8 januari 2020, op Starnieuws in reactie op de Apache/Total olievondst voor de kust.

'Wij hebben in het recente verleden mogen ervaren wat daling van de grondstofprijzen kan betekenen voor de Surinaamse economie. In 2015 en 2016 waren wij door deze ontwikkeling in een diep dal beland. Toen heeft de regering-Bouterse besloten om dit in de toekomst te voorkomen. Wij hebben ons voorgehouden om in goede tijden te gaan sparen voor het nageslacht. Uitgaande van deze ontwikkelingsvisie hebben wij de Wet Spaar- en Stabilisatiefonds in 2017 goedgekeurd en opgericht met als bedoeling bescherming van de overheidsfinanciën, diversificatie van de staatsinkomsten en een permanente inkomstenstroom voor de latere Surinaamse generaties. Dit fonds moet met het positief bericht van Apache en Total verder inhoud krijgen', stelt Abdoel.

'Met de Afobakadam in eigen boezem is Suriname bijna voor 100% zelf producent van energie. Gecombineerd met de recente investeringen in infrastructuur en ICT zullen zich enorme mogelijkheden aandienen om de Surinaamse economie verder te ontwikkelen. Het is vooral van belang dat hierop verder en goed ingespeeld wordt', zegt de politicus.

'Prioriteiten die voor het land bij wet zijn vastgesteld, zoals huizenbouw, moeten in een latere stadium door verhoging van de inkomsten meer inhoud krijgen. Ook daarvoor is de wettelijke basis als Wet huisvestingsfonds en Garantiefonds al in place. Dit is een voorbeeld van good governance. Het volk kan dus gerust gesteld zijn dat hij en het nageslacht er zeker de voordelen van deze olievondst zullen merken. Dat de prognoses van de Surinaamse economie zonder meer bijgesteld zal worden, kan zonder discussie worden vastgesteld.'

'De recente ontwikkelingen hebben ons vooral geleerd om minder pessimistisch te zijn en meer opbouwend kritisch. Trouwens niemand had voorzien dat binnen één dag de prognoses van de Surinaamse economie zo zou veranderen. Noch de helderziende economen die stijging van de prijzen van olie en goud niet zagen aankomen vanwege de spanningen in het Midden-Oosten, noch de politieke leiders die voorspeld hadden na de verkiezing van 2020 olie te ontdekken. Precies hoe binnen één dag de aandelen van Apache met bijkans 26% zijn gestegen, welke haar 'biggest one day gain' is sinds 1973, zal deze vondst zonder twijfel de game changer zijn voor ons als land in de komende jaren. Wij feliciteren met deze vondst de republiek Suriname.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten