maandag 13 januari 2020

Boeing 737 wordt een bibliotheek in Iztapalapa, Mexico-Stad

Iztapalapa wil openbare ruimte in de notoir onveilige buurt transformeren


Jonge mensen in de wijk Iztapalapa, Mexico-Stad, kunnen nu hun verbeelding de vrije loop laten in een nieuwe bibliotheek, gebouwd in een omgebouwd vliegtuig. De Boeing 737 maakt deel uit van het culturele programma 'Utopieën' van de gemeente, dat tot doel heeft de openbare ruimte in de notoir onveilige buurt te transformeren, en huisvest 26 computers met internetverbinding waarmee lezers toegang hebben tot 25.000 titels.


De bibliotheek heeft ook een verzameling gedrukte boeken voor kinderen en jongeren, audioboeken en een semiprofessionele vluchtsimulator. Nog eens 40 computers zullen worden geïnstalleerd in voorzieningen buiten het vliegtuig en er zal ook gratis wifi zijn.

Naast deze verzameling van 230 boeken, die geleidelijk zal toenemen, hebben lezers ook toegang tot digitale titels in PDF-vorm en audioboeken, zowel online als op CD's.

Burgemeester Iztapalapa Clara Brugada Molina kondigde zondag 12 januari 2020 in een tweet de opening aan van de bibliotheek, genaamd Volando a la Utopía (Vliegen naar Utopia). 'Als we wedden op lezen en boeken, wedden we op kennis, onderwijs, wetenschap en cultuur; we investeren in het heden, maar bouwen voor de toekomst. # VolandoALaUTOPÍA wil kinderen en jongeren dichter bij het ontdekken van de wereld brengen door middel van woorden'. zei ze.



Brugada hoopt dat de bibliotheek een deel van het stadje nieuw leven zal inblazen, dat voorheen een ontmoetingsplaats was voor mensen die drugs en alcohol gebruiken.

'We willen dat alle meisjes en jongens komen lezen in de #AirplaneLibrary en willen dat de gemeenschap zich deze ruimte toe-eigent', zei ze in een andere tweet. Ze kondigde ook de ontwikkeling aan van een botenbibliotheek, met 30 'hutten' gemaakt van herbestemde zeecontainers, die momenteel in aanbouw zijn in een ander deel van het stadje.

De vliegtuigbibliotheek is geen nieuw concept. Een omgebouwde Boeing 727 is sinds 2018 een bibliotheek in Ciudad Hidalgo, Michoacán.

(Suriname Mirror/Mexico News Daily/El Financiero/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten