maandag 13 januari 2020

Pas over zo'n 18 maanden duidelijk of olie in blok 58 commercieel gewonnen wordt

'Staatsolie moet met US$ 800.000 tot US$ 1.3 miljoen inkomen om deel te kunnen nemen aan de productie'...

Het duurt vier tot vijf jaar voordat het zover is om een put te kunnen boren'


'Het zal minstens achttien maanden duren voordat het Amerikaanse bedrijf Apache Corp. en het Franse Total SA het besluit zullen nemen of de olie in blok 58 commercieel zal worden gewonnen. Daarna zal het ongeveer drie jaar duren voordat de olie in productie gaat. Staatsolie zal ongeveer US$ 800.000 tot US$ 1.3 miljoen moeten ophoesten om deel te kunnen nemen aan de productie. Het Staatsbedrijf heeft 20% aandeel.'

'Het contract met Apache in blok 58 is getekend op 24 juni 2015. Afgelopen jaar is de eerste put geboord, het duurt vier tot vijf jaar voordat het zover is om een put te kunnen boren', zei algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, gisteren in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC, aldus Starnieuws vandaag, maandag 13 januari 2020.


Eerst moet nagegaan worden om hoeveel olie het gaat. Apache heeft het over een 'significante vondst'. Het is nog niet zeker of het om een commerciële put gaat. 'De kans dat het om een commerciële put gaat, is bijzonder groot natuurlijk, omdat het dezelfde olie is als in Guyana. We weten dat de olie goed is en dat de olie stroomt', aldus Elias.

Op basis van de techniek kan worden ingeschat om hoeveel olie het gaat. Maar, er moet honderd procent zekerheid zijn voordat er verder geïnvesteerd wordt. Er moet rond de vijf tot zes miljard Amerikaanse dollar worden geïnvesteerd in zo'n drijvende raffinaderij op zee.

Twaalf tot achttien maanden wordt er ook gekeken naar 'appraisal putten' om vast te stellen hoe groot het olieveld is. Op basis hiervan wordt een besluit genomen om te investeren in het winnen van de olie. Bij het finaal investeringsbesluit moet Suriname/Staatsolie ook zeggen of geparticipeerd zal worden met de 20%. 'En dan moeten wij ook het geld op tafel leggen', zei Elias. Dat bedrag zal zeker liggen tussen de 8 ton en US$ 1.3 miljard. Een olieboorplatform kost tussen de US$ 4 tot US$ 6 miljard.

Eerst wordt er gestudeerd, dan worden appraisal putten geboord en daarna moet er een heel ontwerp gemaakt worden over hoe de olie uit de grond gehaald zal worden. Een raffinaderij op zo'n boot bouwen duurt zeker 3 jaar. 'De eerste olie die je uit de grond haalt, dat duurt minimaal 4.5 tot 5 jaar. Minimaal, want meestal is dat langer. Dan pas gaan wij pas geld verdienen als Staatsolie en als Staat.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten