maandag 13 januari 2020

Assemblee neemt in 2019 26 wetten van 37 ingediende wetsontwerpen aan

Voorzitster Assemblee wil in zittingsperiode nog paar wetten behandelen


Van de 37 wetsontwerpen die De Nationale Assemblee ter behandeling kreeg in 2019, zijn 26 aangenomen. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons noemt als belangrijkste wetsontwerpen de Wet op de Staatsschuld, de wijziging van de Brokopondo overeenkomst voor overname van de dam, Arbeidswetten, de Wet op Woningbouw- en garantiefonds en de Onderwijswet. Deze laatste is pas na 24 jaar ingediend. Dit meldt maandag 13 januari 2020 de Ware Tijd.

De voorzitster wil nog voordat de zittingsperiode eindigt de Huurwet, Wet op Hennepteelt en wijziging van het Wetboek van Strafrecht behandelen. Het parlement zal na 3 april op verkiezingsreces zijn.

Bij de behandeling van de wijziging van de Brokopondo-overeenkomst is nogal wat tumult geweest in het parlement. Met Alcoa is afgesproken dat de bauxietindustrie in Suriname een doorstart zal maken. Eind 2019 is de Brokopondo-overeenkomst met Alcoa beëindigd. Aanvankelijk was er kamerbreed verzet over het resultaat, dat een presidentiële commissie bereikte met Alcoa, maar later draaide de coalitie bij en drukte de wet door. Hetzelfde deed de coalitie bij de wijziging van de Wet op de Staatsschuld.

De oppositie was van oordeel dat er sprake was van gelegenheidswetgeving om minister Gillmore Hoefdraad van Financiën buiten het gevang te houden. Hij bleek namelijk tegen de toen geldende wet gehandeld te hebben.

De VHP had een strafklacht ingediend bij de procureur-generaal tegen Hoefdraad. Eerder had de politieke partij STREI! hetzelfde gedaan. Van deze klachten is (door de wetswijziging) niets terechtgekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten