maandag 13 januari 2020

Ministerie van LVV roept Paranen op kokos te gaan telen

(Bron foto's: LVV)
Europese Unie heeft 'middelen beschikbaar gesteld' voor dit project


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in een bijeenkomst met ondernemers in de agrarische, handel en toerisme sector, de Paranen opgeroepen om ook aan kokosteelt te doen. Tania Lie A Sjoe, beleidsadviseur bij het ministerie van LVV, gaf in een presentatie namens minister Rabin Parmessar, een uiteenzetting van de vele mogelijkheden voor deze op te zetten industrie, zo bericht het ministerie vandaag, maandag 13 januari 2020. 

Lie A Sjoe deelde haar gehoor mede, dat de Europese Unie middelen beschikbaar heeft gesteld voor dit project. Dit project wordt geleid door een onderzoeksinstituut van het Caribisch gebied, CARDI (Agricultural Research and Development Institute).

Het project is in twee fasen opgedeeld, de eerste fase van 2015-2018 en de tweede fase van 2019-2023. De landen die deelnemen moeten ervoor zorgen dat hun bewoners geen honger meer lijden, de kokosindustrie op gang komt en de economie gaat groeien. Verder moeten de landen erop toezien dat er innovatie plaatsvindt in een vredevolle wereldgemeenschap.

Voor dit project is een bedrag van 40 miljoen Amerikaanse dollar beschikbaar gesteld. De landen moeten in de eerste fase van dit project zorgen voor de herleving van de kokosindustrie en de verdere verwerking van dit product, door met name de private sector erbij te betrekken. 25% van deze industrie is reeds opgestart, laat Tania weten. Regionaal is er ook gewerkt aan het opzetten van een platform, zodat er standaardisatie komt binnen de industrie.

Suriname zal moeten werken aan een nationaal platform dat zich aansluit bij het regionale platform van het Caribisch gebied.

Tania riep de ondernemers en verwerkers op, om het belang van samenwerken centraal te stellen en om 'ownership' te nemen in hetgeen zij als Paranen zelf willen voor hun district. Zij gaf verder aan, dat ze blij is met deze setting, waarin de ministers van LVV en Handel, Industrie en Toerisme aanwezig zijn. 'Zij zullen samen moeten optrekken en werken aan de ontwikkeling van het agrarisch gebeuren in Suriname. Met deze demonstratie geven zij als regering het publiek het voorbeeld van samenwerken. Donoren hebben geld, maar zij willen hun geld het liefst stoppen in gemeenschappen die begrijpen dat zij samen moeten werken.'

Het beleid van het ministerie van LVV is onder andere erop gericht efficiënter en effectiever te werk te gaan, wat zal resulteren in meer opbrengsten alsook lagere kosten. Deze vorm van aanpak, geleid door minister Parmessar, is er één om ontwikkeling te brengen binnen de agrarische sector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten