maandag 23 december 2019

Telesur: 'Geen bewijzen gevonden voor negatieve gevolgen 5G netwerk op gezondheid'

Telecombedrijf 'verschuilt' zich achter internationale standaarden en onderzoek

Telesur hanteert tot maart testfase voor Paramaribo voor het netwerk


Sinds Telesur op 25 november zijn 5G netwerk heeft gelanceerd worden vooral op social media berichten gedeeld over mogelijke gezondheidsrisico’s door straling van het nieuwe systeem. Stafmedewerker Jennis Asraf verzekert echter dat het systeem uitvoerig is getest door het telecombedrijf. 


'Daarbij is gewerkt met de standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de GSMA (Global System for Mobile Communications). Dit is een organisatie die wereldwijd de belangen behartigt van mobile netwerkoperators. De uitvoering geschiedt in overleg met de Telecommunicatie Autoriteit Suriname die erop moet toezien dat volgens geautoriseerde standaarden wordt gewerkt', aldus Asraf in de Ware Tijd van vandaag, maandag 23 december 2019.

Asraf verwijst ook naar internationale studies over de veiligheid van 5G en stelt dat er absoluut geen reden is voor ongerustheid.

'Wetenschappelijke adviesorganen van de WHO, zoals de Gezondheidsraad, concluderen dat in het wetenschappelijk onderzoek geen bewijzen zijn gevonden voor negatieve gevolgen door blootstelling aan elektromagnetische velden onder de vereiste limieten.'


Ook verwijst ze naar een Zwitsers rapport waaruit geen gezondheidsrisico blijkt. 'Niets verhindert de uitrol van 5G vanuit een oogpunt van gezondheid', staat in het rapport. Er zouden door een internationale commissie blootstellingslimieten zijn opgesteld voor elektromagnetische velden, die gebruikt worden om het 5G netwerk te gebruiken. Deze internationale commissie die waakt over de limieten beoordeelt volgens Asraf regelmatig de stand van de wetenschap over elektromagnetische velden en gezondheid.

'De Europese Unie heeft alle lidstaten aanbevolen om de blootstellingslimieten van deze internationale commissie na te leven ter bescherming van de bevolking. Die normen zijn ook onderdeel van de eisen van productveiligheid voor apparatuur die in de handel wordt gebracht.' Landen als Finland, Duitsland, Zuid Korea en China hebben reeds 5G netwerken.

Telesur hanteert tot volgend jaar maart een testfase voor Paramaribo voor het netwerk en die verloopt goed. Een groot aantal bedrijven heeft zich reeds aangemeld voor aansluiting. Asraf: 'De vele aanmeldingen die we gekregen hebben om gebruik te maken van deze service, geven de behoefte aan en maken duidelijk dat betrokkenen de mogelijkheden van het netwerk onderkennen. Ook voor het verkeer en de medische sector biedt 5G voordelen. Met deze nieuwe technologie kunnen verkeerssituaties zodanig aangepast worden dat files worden vermeden. Deze aanpassingen gebeuren automatisch zonder dat mensen eraan te pas hoeven te komen.' 

Over de medische sector zegt Asraf: 'Via dit netwerk kunnen ook operaties op afstand uitgevoerd worden. Hierbij moet er een super betrouwbare verbinding zijn waarbij het uitvallen is uitgesloten tijdens een operatie. Als mensen in hun eigen land geholpen kunnen worden met expertise van doktoren over de gehele wereld is dat een pre.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten