zaterdag 30 november 2019

Zanger en gitarist Ernie 'Boogie' Seedo (68) overleden

Seedo grondlegger Saramaccaans Surinaamse popmuziek, SaraSeko


Ernie Seedo, meer bekend als 'Boogie’, de grondlegger van de Saramaccaans Surinaamse popmuziek – SaraSeko –, vader van artieste Poppe, is zaterdag 30 november 2019 op 68-jarige leeftijd overleden. Vorige maand werd hij getroffen door een hartaanval, die hij uiteindelijk niet heeft overleefd, meldt Roy Ristie van BRASA Media, aldus Waterkant.net.

Boogie was voorzanger, gitarist en medeoprichter van the Exmo Stars, één van de meest populaire kasekogroepen uit onze recente geschiedenis. Met onder andere het nummer ‘Ette Pette’ scoorde hij een megahit.


Met Weti Fisi van the Funmasters samen aan kop als de meest verkochte en bekende Surinaamse kasekoplaten allertijden. Boogi was een veelzijdig allround artiest die van alles kon zingen.

Hij begon zijn muziekcarrière met de Band ‘Wasgo’ uit Bronsweg. Tijdens zijn studietijd aan het Chistelijk Pedagogisch Instituut (CPI) in Paramaribo deed hij meerdere malen mee aan het nationaal scholieren zangfestival. Toen al vertolkte hij, tegen de traditie in, zijn eigen liedjes.


In 1976 richtte hij met zijn neef Artus King, de oudste broer van Onkel Seedo, Humphrey Adams en Resinaldo Vrede, de formatie ‘The Cosmo Stars’ op. De bekende zanger/gitarist Onkel Seedo sloot zich in 1977 bij de groep aan. Na een tournee in Nederland streek een groot deel van de groep er zich neer en gingen die leden onder leiding van Boogie in 1981 verder als ‘The Exmo Stars’.

Boogie nam naast de Saramaccaanse, ook soulnummers voor zijn rekening. Hij was tevens een goeie entertainer, die vloeiend Duits en nog vele ander talen kon spreken. The Exmo Stars hebben in de jaren  80 van de vorige eeuw veel succesvolle producties gelanceerd. Naast Ette Pette zijn dat onder meer Langa Neki, Bala Noleja en Bala Njuma.

Ernie Seedo was tot aan zijn pensioen werkzaam als maatschappelijk werker bij de gemeente Dordrecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten