woensdag 11 december 2019

Zorgvervoerbedrijf van Wan Okasi wil subsidie om goed te kunnen functioneren

'Met slechts betalende 30 abonnees kunnen de kosten niet worden gedekt'


Het zorgvervoerbedrijf van Wan Okasi dat in maart is begonnen met zijn diensten, draait nog niet op het gewenste niveau. Om optimaal te kunnen functioneren heeft de stichting subsidie nodig, zegt voorzitter Aniel Koendjbiharie vandaag, woensdag 11 december 2019, in de Ware Tijd. 

'In de praktijk stuit je op andere zaken. Ik heb zeker één tot twee jaren nodig om het bedrijf helemaal in balans te brengen.' 

Het zorgvervoerbedrijf is met hulp van donateurs opgericht en heeft als doelgroep personen met een beperking en senioren. Er zijn nu naar schatting dertig abonnees die vast gebruikmaken van de diensten tegen een maandelijks bedrag van Srd 100. Dit is echter bij lange na niet voldoende om de kosten te kunnen dekken, zegt Koendjbiharie.

De stichting wil de kosten daarentegen zoveel mogelijk betaalbaar houden voor haar cliënten. Hij benadrukt dat het bedrijf sociaal is en niet commercieel.

'Maar ,je bent onderhevig aan sommige zaken zoals de regels van het ministerie van Arbeid. Als we op zon- en feestdagen rijden, moet ik die chauffeur dubbel betalen.' Omdat het voor de stichting op den duur een beetje zwaar werd, voelde zij zich genoodzaakt om voorlopig te stoppen met het bieden van zorgvervoer aan senioren, die op de zondag een beroep deden op de dienst om naar de kerk vervoerd te worden.

Een andere obstakel om optimaal te kunnen functioneren, is het beperkt aantal voertuigen (5) dat het bedrijf nu heeft, waardoor niet iedereen geholpen kan worden. Koendjbiharie: 'We moeten zelf personen afzeggen. Niet dat we dat willen, maar het is onmacht.'

Een andere moeilijkheid waar de stichting een oplossing voor probeert te vinden, is de dagelijkse file. Behalve dat er meer brandstof wordt verbruikt, komen de dienstverleners in tijdnood wat ertoe kan leiden dat cliënten laat worden opgehaald. De stichting had deze kinderziektes wel voorzien. Alleen is er vertraging opgetreden wat de aanvraag van subsidie betreft. Immers, om optimaal te kunnen functioneren is er meer geld nodig.

Zelf denkt hij dat de stichting misschien ietwat te enthousiast is geweest bij de lancering hiervan, door niet eerst te wachten totdat de subsidieaanvraag was goedgekeurd. 'Ik denk dat we daar die fout hebben gemaakt.'

De organisatie grijpt dit moment aan om te leren en waar nodig te verbeteren. Koendjbiharie verwacht dat de zaken rondom de aanvraag van subsidie in het eerste kwartaal van 2020 al rond moeten zijn. Hoewel de stichting vanwege beperkt vervoer niet al te veel abonnees kan aannemen, mogen personen zich nog registreren. De data zijn volgens Koendjbiharie belangrijk om het ministerie aan te tonen wat de behoefte is.

Naast de vaste cliënten levert het zorgvervoerbedrijf ook taxiritten aan personen die een dagje ergens naartoe moeten. Het bedrijf krijgt financiële ondersteuning van het Staatsziekenfonds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten