woensdag 11 december 2019

'Suriname staat geen enkele onwettige poging toe om democratisch gekozen regering en president uit machtscentrum te verwijderen'

Grote woorden van minister Beighle-Pollack op ACP-top in Kenia


Suriname treft voorbereidingen voor de verkiezingen van mei 2020 en zal geen enkele onwettige poging toestaan om zijn democratisch gekozen regering en president uit het machtscentrum te verwijderen. Die waarschuwing uitte minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Beighle-Pollack tijdens de gisteren beëindigde tweedaagse negende staatshoofdenconferentie van Afrikaanse, Pacifische en Caribische landen (ACP) in Kenia, Nairobi, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 11 december 2019

Ze vertegenwoordigde president Desi Bouterse. Beighle-Pollack voerde in haar toespraak aan, dat Suriname een jong soeverein land is, dat in zijn ontwikkelingsproces te maken heeft gehad met grote uitdagingen en zijn standpunt omtrent multilateralisme. 'Die uitdagingen strekken zich uit op financieel, economisch en milieugebied, maar ook op politiek gebied', zei ze.

De bewindsvrouwe voegde toe, dat de door Paramaribo gekozen weg 'is om onze mensen op de eerste plaats te zetten', en dat sociale huisvesting, onderwijs en vrije basisgezondheidszorg tot de nationale topprioriteiten behoort. Ze zei dat de prioriteit van het land is om los te komen van 'de pogingen van koloniale en extraterritoriale dominantie en patronage, een aanpak die grote tegenstand ondervindt'.

Beighle-Pollack zei 'dat Suriname zal blijven pleiten voor het handhaven van het internationale recht en de democratie en elke vorm van interventie en inmenging in de interne aangelegenheden van onze soevereine staat en van elk ander soeverein land sterk verwerpt'. 

Ze stelde verder, dat dit namelijk in strijd is met de beginselen van het Verenigde Naties-handvest en de belangrijkste doelstellingen van de ACP.

Ambassadeur Georges Rebelo Pinto Chikoti van Angola, de door de Zuid-Afrikaanse regio voorgedragen kandidaat, is tijdens de topontmoeting verkozen tot de nieuwe secretaris-generaal van de ACP. Hij volgt in maart Patrick Gomes op.



Voorafgaand aan deze topontmoeting vonden ministeriële vergaderingen plaats over onder andere ontwikkelingsfinanciering, landbouw en handel, de status van de nieuwe ACP/EU-overeenkomst en de Georgetown-overeenkomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten