woensdag 11 december 2019

Girobank Curaçao sluit plotseling voorlopig tijdelijk deuren om orde op zaken te stellen

Sluiting leidt tot paniek en een heuse 'bankrun'


Girobank, sinds eind 2013 onder de werking van de noodregeling en daarmee onder beheer van de Centrale Bank CBCS, is gisteren dichtgegaan. Voorlopig tijdelijk, om orde op zaken te stellen en de rust te doen terugkeren. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 11 december 2019.

De CBCS deelde gisteravond mee, dat iedere klant van Girobank tot een maximumbedrag van 10.000 gulden over zijn tegoeden zal kunnen beschikken. Daarmee zou volgens de CBCS meer dan 90 procent van de rekeninghouders over hun volledige tegoed kunnen beschikken. 'Dit is conform de internationale depositogarantiestandaarden', aldus de Centrale Bank in een persbericht.


Het was gisteravond iets voor acht uur de eerste mededeling aan het publiek, waar de schrik er goed in zat. Er was gisteren sprake van paniek en een bankrun, bevestigt een ingewijde tegenover het Antilliaans Dagblad. Het is voor het eerst dat dit gebeurt op Curaçao. Loketten van de verschillende filialen gingen dicht, waarbij rekeninghouders hun geld niet konden opnemen, en ook het internetbankingsysteem werd uit de lucht gehaald. Betaalkaarten in winkels en bij geldautomaten deden het niet meer. Dit had grote consternatie tot gevolg en vooral onzekerheid, omdat er gedurende de dag op geen enkele manier werd gecommuniceerd door Giro en/of door CBCS.

Om het publiek en de klanten van Girobank te informeren zal de CBCS vanochtend om tien uur een persconferentie houden ‘voor verdere toelichting’. De Centrale Bank heeft gisteren ‘vanwege de ontstane onrust’ met betrekking tot Giro de operaties van deze bank ‘bevroren’, zo wordt gemeld in een officiële verklaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten