zondag 24 november 2019

Overwinning voor Braziliaanse inheemse stam - Portugese hotelgroep Vila Gale annuleert ontwikkelingsplannen

(Bron foto: ceas)
Tupinambá de Olivença eisen al sinds 2003 dat haar land als reservaat wordt aangemerkt


Een inheemse stam in Oost-Brazilië vecht al 15 jaar om ontwikkeling op haar land te voorkomen, dat ze gebruiken om voedsel te verzamelen. Deze week heeft de Portugese hotelgroep Vila Gale plannen geannuleerd om een ​​hotel te bouwen op het land, dat door de stam aan de zuidkust van de staat Bahia is opgeëist. 

De inheemse Tupinambá de Olivença heeft 4.631 leden. Ze eisen al sinds 2003 dat het land als reservaat wordt aangemerkt. Het inheemse rechtenbureau van Brazilië, bekend als Funai (Fundação Nacional do Índio), keurde het verzoek goed in 2009.


Een van de hoogste rechtbanken van Brazilië besliste in 2016 voor de Tupinambá. Maar, de stam heeft nog steeds goedkeuring nodig van het ministerie van Justitie en de president van het land om een ​​officieel reservaat te zijn. De stam heeft verschillende verzoeken gedaan, maar heeft geen antwoord ontvangen.



De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft nog geen beslissing genomen over het verzoek. Hij heeft verklaard. dat hij geen land meer wil geven aan inheemse volkeren. Eerder dit jaar, zei hij, is er 'te veel land voor te weinig inheemse mensen'.

Vila Gale zei dat een lokale zakenman hen het land in 2018 aanbood. Vertegenwoordigers van de overheid keurden het project goed, net als het Braziliaanse toeristenbureau Embratur. Het bedrijf was van plan het hotel in 2021 te openen.

Jorge Rebelo de Almeida, CEO van het bedrijf, ontkent dat er een inheemse bevolking op het land was. Het bedrijf herhaalde die bewering onlangs in een verklaring aan verslaggevers. De verklaring zei: 'Er is geen inheems reservaat in dit gebied, en dat zal er ook niet zijn.'


De Tupinambá leven niet op het land. Ze gebruiken het voor het verzamelen van voedsel. De Portugese antropologe Susana Viegas zei dat het land noodzakelijk was 'voor het overleven van de gemeenschap'. Ze bestudeert de Tupinambá sinds 2003.

Stamhoofd Ramón Tupinambá zei tijdens een bijeenkomst in Brasilia in oktober dat er 'oorlog' zou zijn als Vila Gale het land opnieuw wilde opeisen.

Vila Gale is een van de grootste hotelbedrijven van Portugal. Het voelde veel publieke druk om zijn plannen te annuleren nadat een krant een brief van het Braziliaanse toeristenbureau publiceerde waarin het de regering aanspoorde om het land niet als reserve te maken. Het agentschap zei. dat het hotel 200 miljoen dollar aan investeringen zou brengen en 2.000 banen zou creëren.

Viegas vroeg het bedrijf echter om zijn plannen te annuleren. Het bedrijf zei toen. dat het zou wachten tot het ministerie van Justitie en de president de definitieve beslissing namen. Deze week liet het bedrijf weten, dat het hotel niet doorgaat in een 'atmosfeer van oorlog'. Het heeft de plannen geannuleerd.

De Braziliaanse Grondwet van 1988 garandeert de rechten van inheemse volkeren op hun voorouders.

(Suriname Mirror/VoA News/Twitter/As it Is)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten