zondag 24 november 2019

Olie spoelt aan op kust Braziliaanse staat Rio de Janeiro

(Bron foto: Twitter)
Kleine hoeveelheid olie gevonden op strand Sao Joao da Barra, zo'n 300 kilometer ten noorden van Rio


Olie afkomstig van een grote olievlek die een stuk van de Braziliaanse kust heeft vervuild, is gedetecteerd in de staat Rio de Janeiro, aldus de marine zaterdag, 23 november 2019, terwijl president Jair Bolsonaro waarschuwde dat het land zich op het ergste voorbereidde. 

Ongeveer 300 gram - een kleine hoeveelheid olie - werd ver van de beroemdste stranden van de regio gevonden, op het strand van de stad Sao Joao da Barra, terwijl de vlek naar het zuiden beweegt. De stad ligt ongeveer 300 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro, de toeristische hoofdstad van Brazilië, en ver van de meest karakteristieke stranden van de staat, zoals Copacabana.


'De geanalyseerde monsters zijn compatibel met de olie aan de noordoostkust', zei de marine in een verklaring. Op zaterdag zei Bolsonaro, dat 'we nog steeds niet weten hoeveel olie er nog in de zee zit'. 'In het ergste geval, als een olietanker al zijn lading in zee heeft gelost, heeft minder dan 10 procent onze kust bereikt, en daarom bereiden we ons voor op het ergste', zei hij, sprekend bij een militaire ceremonie in Rio de Janeiro.


Langs een kustlijn van 2.000 kilometer van de Atlantische kust zijn olievlekken opgedoken, nadat olie eind augustus in Paraiba de staat begon aan te tasten. Het heeft zich sindsdien dramatisch verspreid en de staat Espirito Santo bereikt, die aan Rio grenst.

Het Braziliaanse milieubeschermingsagentschap Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) heeft meer dan 700 locaties geïdentificeerd waar de kust is besmet.


Werknemers en vrijwilligers die rubberen handschoenen dragen racen tegen de tijd om stranden vrij te maken voor het toeristische hoogseizoen. Volgens de marine is meer dan 4.500 ton olie verwijderd en zijnmeer dan 5.000 soldaten gemobiliseerd voor schoonmaakoperaties.

De lekkage is dodelijk gebleken voor tientallen soorten dieren, waaronder schildpadden, en heeft ook een bultrugreservaat bereikt voor de staat Bahia, dat een van de rijkste biodiversiteit van het land heeft.

Het is de derde grote milieuramp die Brazilië dit jaar treft. De afgelopen maanden heeft het Amazone-regenwoud in brand gestaan en in januari stortte een mijndam in het zuidoosten in, die miljoenen tonnen giftig afval over het platteland spuwde.

Begin deze maand noemde de regering een tanker met Griekse vlag als de 'hoofdverdachte' van de oorzaak van de olievlekken. Het schip, 'Bouboulina', nam olie op in Venezuela en was op weg naar Singapore. De exploitanten van de tanker hebben ontkend dat het schip de schuld heeft.

(Suriname Mirror/Noticias R7/AFP/Portal Viu/Revista Forum/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten