zondag 24 november 2019

Interim-presidente Bolivia, Jeanine Anez, blokkeert amnestieverzoek afgetreden Morales

Senaat stemt in met wetsvoorstel nieuwe presidents- en parlementsverkiezingen



De interim-presidente van Bolivia, Jeanine Anez, heeft zaterdag 23 november 2019 een poging tot amnestie voor de onlangs afgetreden president Evo Morales afgewezen. Senatoren van Morales’ partij MAS (Movimiento al Socialismo) dienden het voorstel in. 

De oud-president werd vrijdag door de interim-regering van het land beschuldigd van opruiing en terrorisme. Ook zou Morales zijn aanhangers opdracht gegeven hebben wegblokkades op te werpen.

Sinds hij begin deze maand aftrad, te midden van verdenkingen van verkiezingsfraude, vinden grootschalige protesten plaats in het land, voornamelijk van aanhangers van de socialistische oud-president.

Tegen verslaggevers zei Anez zaterdag niet van plan te zijn politici te vervolgen. 'Maar, tegelijkertijd zijn wij ook helder dat iedereen die misdaden heeft gepleegd, de wet heeft bespot en misbruiken heeft gepleegd geen amnestie krijgt.'


De Boliviaanse Senaat heeft intussen ingestemd met een wetsvoorstel voor nieuwe presidents- en parlementsverkiezingen. Die moeten een einde maken aan de onrust in het land. Het wetsvoorstel verbiedt Morales om kandidaat te zijn bij die verkiezingen. Het lagerhuis van het Boliviaanse parlement moet de tekst nog goedkeuren. Vervolgens is het aan interim-president Jeanine Anez om dat te formaliseren.

(Suriname Mirror/Belga/VoA News/AD/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten